Žádné klasické buchty nebo knedlíky, ale spousta netradičních chutí a kombinací. K moderní české kuchyni je Zdeněk Pohlreich ale trošku skeptický. Přesvědčí ho autentické koncepty strakonické restaurace Sůl a Řepa a olomoucké Long Story Short? A jak zátěžový test ovlivní upovídaný číšník? Další díl pořadu Pohlreichův souboj restaurací diváci uvidí ve středu 22. března ve 20.20 na TV Nova.
„Vždy když někdo přišel s něčím novým, tak byl za blázna. Jsem rád, že dneska už není hon na čarodějnice. Možná bych byl první kuchař upálený na hranici,“ míní o svém přístupu k vaření Pavel Drdel. „Poměrně rychle jsem dostal odvahu otevřít si něco svého. Ve dvaadvaceti jsem otevřel restauraci a ve dvaadvaceti ji zase s velkými dluhy zavřel. Musel jsem rychle vydělat peníze, nechtěl jsem mimo gastro, ani je vydělat nelegálně třeba prodejem drog. Šel jsem nejdřív do Rakouska a pak do Vancouveru. A tam jsem se stal jedním z nejmladších šéfkuchařů. A pak přišla nabídka z Long Story Short,“ připomíná si začátky Petr Heneš.
Šéfkuchaři a jejich filozofie
Oba šéfkuchaři restaurací mají nejen svébytný přístup k vaření, ale i k využití specifických ingrediencí. Jiný staví na vlastním pečivu, druhý na netradičních fermentovaných plodech. Dohromady ale vytváří neotřelé kombinace, za kterými jezdí hosté z celé země. „Nástup mládí, kvalita vybavení i investičně poměrně rozsáhlé projekty. Já věděl, že se situace rychle mění, ale byl jsem upřímně překvapen nasazením a úrovní služeb, kvalitou zázemí a i technologickou vyspělostí. Nacházíme se období tzv. kuchařských hospod, kdy je šéfkuchař konečně hlavní postavou místo podivných investorů. A to je naděje do budoucna,“ doplňuje k mladým trendy restauracím Zdeněk Pohlreich.
Co bude na menu
Středeční menu nabídne pepřenky z rojického kapra, paštiku se svatojánskými ořechy, houbového kubu s fermentovanou pšenicí nebo květák s drožďovou omáčkou. Jako dezert se bude podávat knedlík s ovocem, ale i vepřové koleno. „Výjimečnost tvoří především to, že posloucháte vaše nitro a nepodlehnete názorům svého okolí. A navíc tu svojí vnitřní laťku neustále zvedáte směrem nahoru. A to, že pracujete se surovinami z okolí a doslova beze zbytku, to už je taková třešnička na dortu,“ dodává Pavel Drdel.
Pohlreichův souboj restaurací sledujte každou středu od 20:20 na Nově. Nebo o týden dřív na Voyo.