Přišel, uvařil, zvítězil. Dokáže Dominik Unčovský přesvědčit i v evropském kole Bocuse d’Or?

Soutěž Bocuse d’Or se po letech vrátila do Česka, a to se vší parádou. V pražském O2 universu se od čtvrtka 4. května do soboty 6. května utkalo deset talentovaných mladých kuchařů o to, kdo bude mít tu čest reprezentovat Českou republiku na evropském kole, které se uskuteční v norském Trondheimu. Na sobotním vyhlášení byla atmosféra vskutku výtečná a my jsme byli u toho, abychom vám alespoň zprostředkovaně mohli ukázat, že příště na takové události rozhodně nesmíte chybět!

Kuchařský Oscar. Tak se mezi milovníky gastronomie říká soutěži Bocuse d’Or. Česko letos poprvé v historii získalo licenci na pořádání národního kola. U téhle velké události nesměli chybět ti nejpovolanější, jako je například Zdeněk Pohlreich, který prozradil, co je soutěž Bocuse d’Or zač.

„Bocuse d’Or je první liga. Bocuse d’Or je světová soutěž, dělají to ti nejlepší z nejlepších. A je to to nejlepší, co existuje, je to závan Ligy mistrů do toho, co máme tady.“ ​Zdeněk Pohlreich neskrýval obdiv vůči všem, kteří sebrali odvahu a přihlásili se: „Já ty lidi obdivuju, protože tak trochu vím, jak ta soutěž funguje a co všechny případy obnáší. Je to podepřené opravdu tvrdou prací a já lidi, kteří mají odvahu jít s kůží na trh a soutěžit v takové soutěži, obdivuju. Pro mě je to obdivuhodná věc.“

​Obrovský úspěch Čechů

Zájemci se do českého národního kola mohli přihlásit do konce února. A pro koho je tedy soutěž určená? Na to odpověděl generální ředitel Bocuse d’Or Czech Filip Sajler: „Tato soutěž je určená pro kohokoliv, kdo se vyučí kuchařem, má chuť, ambici a sílu a je úplně jedno, jestli mu je 19, 20, 30, 50, 60, protože i do globálního finále často postupujou kluci, kteří už jsou na vrcholu kariéry.“

​Adam Eliáš, ředitel Bocuse d’Or Czech, ještě dodal, kolik kandidátů se přihlásilo celkově a proč je to tak velký úspěch: „Přihlásilo se nám 10 zájemců, 10 kandidátů, všech 10 soutěží na letošním ročníku Bocuse d’Or Czech. Nicméně my jsme v mezinárodním srovnání zjistili, že 10 kandidátů je naprosto fantastický úspěch, protože třeba v Itálii, kde proběhlo národní kolo pár měsíců zpět, měli kandidáty 4. Což je u takové země naprosto neuvěřitelné. A známe i příběh jednoho z našich porotců, Sebastiana Gibrnada ze Švédska. V době, kdy byl sám kandidátem a následně skončil stříbrný na světovém finále, byl ze Švédska jediný. Museli tehdy sehnat a přemluvit ještě někoho druhého k němu, aby mohli národní kolo vůbec udělat. Takže 10 je skvělé číslo.“

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich  |  FOTO:  2media

Systém hodnocení

Kdo se může přihlásit, už tedy víme. Co čeká odvážlivce a kdo jejich jídlo bude hodnotit, nám poví samotný prezident soutěže, šéfkuchař a také bývalý porotce soutěže MasterChef Česko Marek Fichtner: „Máme tři poroty. Máme technickou porotu, která je už teď momentálně samozřejmě dole. Úkol technické poroty začíná už příjezdem kandidátů, soutěžících. Kontroluje jim jejich mise en place, jejich přípravu, kontroluje, jestli to mají správně zabalené. A ti jsou vlastně celou dobu vaření s nimi, dokonce jim kontrolují, kolik mají odpadu a tak. A potom máme dvě degustační poroty. Jedna degustační porota je sedmičlenná, ta ochutnává téma na talíři, což jsou tentokrát brambory a česnek. A potom máme druhou degustační porotu a ta zase ochutnává podnos, což je králík. Čas je přesně pět hodin a 35 minut od začátku vaření do odprezentování obou produktů.“

​A dá se to vůbec stihnout za tento časový limit? Podle Marka Fichtnera ano: „Musí to stihnout. Všichni trénujou. Já jsem přesvědčený, že každý z těch kandidátů to minimálně dvacetkrát nebo třicetkrát už odvařil. Všechno. Tam už to samozřejmě všechno pilují, ale musí se držet předem určeného času.“

A proč je podle Zdeňka Pohlreicha vlastně důležité mít v Česku takovou soutěž jako je Bocuse d’Or? „Je to strašně důležité pro tu branži jako takovou, je to strašně důležité pro mladé lidi, kteří přemýšlí o tom, že by se v té branži mohli pohybovat, navíc si myslím, že i pro diváky je to vysoce atraktivní soutěž.“

Adam Eliáš, ředitel Bocuse d’Or Czech
Adam Eliáš, ředitel Bocuse d’Or Czech  |  FOTO:  2media

Neskutečná atmosféra

​Atmosféra připomíná fotbalový nebo hokejový zápas. Jak to vypadá jinde v zahraničí nebo na světovém finále, popsal Adam Eliáš: „Pomalované tváře, národní vlajky, dudy, když přijedou Skotové, Angličani, bubny, prostě všechno možné. Chorály se zpívaj, řve se, vuvuzely troubí, ta atmosféra musí být jiskřivá.“

Kde jsou ženy?

Své k tomu má co povědět i vítězka soutěže MasterChef Česko Kristína Nemčková. Co říká na to, že mezi deseti finalisty není žádná žena? „Tak pravda je, že žen v gastronomii je menšina, i když si myslím, že si zasloužíme být slyšet stejně jako muži a myslím si, že se tohle téma v poslední době čím dál víc řeší, což je podle mě správně a dobře. Nemyslím si, že jsme něco méně, ale podle mě jenom tím, že je to mužské prostředí, nám chybí nějaké popostrčení, nějaká odvaha k tomu vůbec do tohohle světa vkročit. Myslím si, že ženy by se toho vůbec neměly bát, že je to krásný obor a já jsem nějakym důkazem toho, že se to dá dělat.

Bez koho by to nešlo

​Celá soutěž Bocuse d’Or, která dává příležitost nadějným talentům ukázat světu, že jsou nejlepší, by se neuskutečnila bez podpory společnosti Makro, které celou událost propojila s oslavou jídla, a to Makro Czech Gastro Festem. O tom, jak to celé vzniklo nám poví výkonný ředitel za Makro Česká republika Atila Yenisen: „Na naše pětadvacáté výročí jsme dostali nápad, jak podpořit českou gastronomii. S Českým gastronomickým institutem jsme probírali možnosti spolupráce a i s jejich podporou se nám podařilo soutěž Bocuse d’Or vrátit zpátky do Čech. Tahle skvělá soutěž je inspirací pro mladé kuchaře. A dokonce to ani nebylo tak těžké, sami se do Česka rádi vrátili. A tak tu teď stojíme.“

A radost z celé akce má i Jiří Nehasil, ředitel prodeje a provozu Makro Česká republika: „Samozřejmě jsme rádi, že přišli naši zákazníci, naši partneři a společně pomůžeme české gastronomii se zase posunout dál.“

Stříbrný Patrik Bečvář
Stříbrný Patrik Bečvář  |  FOTO:  2media

Mají Češi šanci ve světovém měřítku?

​Česká gastronomie má ve světě rozhodně své místo, ale i pro toho, kdo vyhraje, bude cesta podle Adama Eliáše ještě hodně daleká: „Vítěze čeká obrovská dřina. To je asi to nejzásadnější, co ho čeká, protože musí být opravdu přesvědčený o tom, že… to nebude jednoduché. Musí se hodně připravovat, hodně studovat.“

Marek Fichtner doufá, že se vítěz kvalifikuje do evropského kola: „Evropské kolo je příští rok v Trondheimu v Norsku. Doufáme i v to, že tam uspěje a postoupí do světového finále, které je vždy v Lyonu.“

Vítěz národního kola Bocuse d'Or Dominik Unčovský se svým týmem
Vítěz národního kola Bocuse d'Or Dominik Unčovský se svým týmem  |  FOTO:  2media

Oslava vítězství a další dřina

​Porota z deseti finalistů vybrala jako vítěze Dominika Unčovského, který spolu se svým týmem připravil menu inspirované českým polem a jarem. Jak to čerstvý vítěz oslaví? „Mockrát děkuju za gratulaci, oslavíme to samozřejmě velkolepě, ale teď vlastně začala ta první fáze, kdy se musíme začít soustředit na evropské finále a teprve teď je to pro nás start. Takže to oslavíme, ale pak se zase zpátky vrátíme do té naší kulinářské pohody a do toho našeho života a budeme na tom dále makat, abychom nezklamali celou Českou republiku,“ prohlašuje Dominik s úsměvem.

Kdo byl pro Dominika největší hrozbou? „Největší hrozba pro mě byl Patrik Bečvář, kapitán české reprezentace. Já jsem si nikdy nemyslel, že bych mohl vyhrát, držet tenhle talíř. Je to moje první soutěž a já jsem rád, že ta zdatná práce, kterou jsme obětovali v každé hodině svého volného času, se oplatila a teď tady stojím před vámi a strašně moc šťastnej a děkuju, že jste tady všichni byli.

Na krásném třetím místě se umístil Vojta Petržela a na místě druhém Patrik Bečvář.

Jste fanoušci gastronomie? Na Voyo najdete spoustu kulinářských pořadů.

Sdílet

TOP články

Nejnovější

Nejnovější videa z pořadu MasterChef Česko

Články k pořadu MasterChef Česko

Nestihli jste v TV

TOP pořady

Nové epizody už teď na Voyo

o 7 dní dříve • bez reklam • kdykoliv

Další pořady