Pro Přemka Forejta je současná řada MasterChefa už pátá, kterou natáčí společně s Radkem Kašpárkem a Honzou Punčochářem. Za tu dobu se z kluků stali kamarádi. Čtyři roky jsou dlouhá doba a Přemkovi přinesla nejen nové kamarády, ale i spoustu dalších zážitků a změn, na které bude ještě dlouho, ne-li do konce života vzpomínat.
Které zážitky byly pro Přemka Forejta ty nej? Jaká pro něj byla spolupráce s McDonald’s? Stále mají v Entrée čekací dobu na volný stůl? A jaký byl výlet s Evičkou do New Yorku? Dozvíte se v rozhovoru.
Přemku, máme tu novou řadu MasterChefa, jak se těšíš?
Já se těším moc.
A na co se těšíš nejvíc?
Na kluky, na Ráďu s Honzou.
Strhl se nám tu trochu humbuk, že diváci v televizi neviděli castingové díly. Můžeš říct, jak to probíhalo?
My jsme celkově nového MasterChefa trošičku zrychlili a castingová kola se dělala přímo tady na Nově. Přišli soutěžící, uvařili nám jídlo, všichni stáli v řadě a my jsme si je obešli. Hodnotili jsme chuť i prezentaci a vybrali jsme tím nejhrubším sítem tu finálovou šestnáctku.
Jak na tebe působí noví soutěžící?
Je to pestré, je tam každý jiný, každý na něco dobrý a myslím si, že by to letos mohla být dobrá banda.
Pro tebe je to už pátá řada MasterChefa. Poprosila bych tě o jedno jméno, na které nezapomeneš, jedno jídlo, které jsi musel sníst a myslel sis, že bys ho třeba nikdy nesnědl, a jednu věc, která se pro tebe osobně za ty čtyři roky změnila.
Jedno jméno je Kristína Nemčková, první vítězka MasterChefa, která je podle mě obrovský talent. Sleduji ji a líbí se mi její cesta. Zůstala pořád stejně pokorná, velice milá a je to skvělá kuchařka. Líbí se mi, že cestuje po světě a pracuje v nejlepších restauracích, které tu jsou, a strašně se těším, až se jednou vrátí a otevře nějakou super restauraci a myslím si, že nám všem vytře zrak.
To jídlo…
Mám jedno jídlo, které mě hodně bavilo a vařili to dohromady Pavel Berky s Omarem. Dělali takovou asijskou verzi na bramborové taštičky s brynzou a krevetami a celé to bylo šmrnclé do Asie. To bylo skvělé. A co se změnilo u mě v osobním životě? Já si myslím, že docela dost. Za těch pět let se udála spousta věcí.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Tak ta nejpěknější.
Ta nejpěknější teď za poslední dobu asi to, že se nám narodil prcek, který teď oslavil rok. Rodina a děti mi dělají největší radost.
Ty jsi uznávaný kuchař, ale přesto, nebo možná proto, ti spousta lidí vyčítala spolupráci s McDonald’s. Jak na to zpětně nahlížíš? Udělal bys něco jinak?
Já bych asi nedělal nic jinak. Vždycky jsem byl milovník McDonaldu a nikdy jsem se za to nestyděl. A když přišlo na tuhle spolupráci, tak jsem ani moc neváhal. Nemyslím si, že bych udělal něco špatně, i když to spousta lidí třeba tak vnímá. Nezačal jsem vařit jinak, vařím pořád stejně. V Entrée děláme fine dining a trochu si s tím jídlem hrajeme a jsou to dvě úplně jiné disciplíny.
Ty jsi tam měl i svůj burger. Jaké na něj byly ohlasy?
Myslím si, že dobré. Vnímám to tak, že to bylo tak padesát na padesát, ne vždycky se všem trefíte do chuti. Buď mi lidi psali, že jim to strašně chutná a jaká je to pecka, že mají radost, že je to něco jiného. Bavilo je to a chutnalo jim. Na druhu stranu mi psali lidi, že jim to zkrátka nechutnalo. A tak to prostě je, nevidím na tom nic špatného.
Jídlo už dnes není o tom se jen nasytit, aby člověk zahnal hlad, stala se z toho společenská událost. Když jsi v Entrée, máte plno? Naučili se lidé chodit za tím požitkem?
Ano, lidi celkově baví gastro a myslím si, že je to tím, jak je to zmedializované. Lidi baví vařit, baví je stolovat, baví je jíst a zajímají se o to. A musím zaklepat, že stále máme dost hostů. Přiznám se, že nemáme tak plno, jak jsme mívali. Ale mám z toho radost, z toho, že si lidi jídlo jezdí užívat. K nám jezdí celá Česká republika, je hezké, když večer projdete celou restauraci a zjistíte, že někdo k vám přijel až z Karlových Varů, někdo ze Znojma, Ostravy, z Prahy… Je to hrozně hezké, že se to vůbec děje, že lidi takhle cestují.
Kde se líbilo naposledy tobě?
Teď jsme byli s Evičkou v New Yorku. Bylo to skvělé, každý den jsme vlítli do nějaké restaurace a tam jsme se najedli. Bylo to super, byl tam skvělý servis i jídlo. Šli jsme po ulici, měli jsme hlad a viděli jsme na rohu nějaké sushi a upřímně to bylo asi nejlepší sushi, co jsem kdy jedl. V té puse se to jen rozpadalo, ryby byly krásně křehké. Bylo to boží.
Novou řadu MasterChef Česko sledujte ve středu od 20:20 na TV Nova. A o týden dříve na Voyo.