Pro přípravu rybího pokrmu zvolil Kuba vskutku odvážný recept. Rozhodl se totiž udělat kapří hranolky, což je takový signature dish Honzy Punčocháře v jeho restauraci U Matěje. Ten mu to také dal hned na začátku „sežrat“ a upozornil ho, že v tomto případě bude hodně kritický. Všechno ale dopadlo dobře, ba přímo nejlépe! Honza šel Kubovi podat ruku. A posléze ho poslali porotci rovnou na balkon.
Vy si teď můžete stejné „nebe v puse“ připravit podle Kubova receptu u vás doma.
Suroviny:
kapr (0, 5kg)
sůl
pepř
česnek (2 stroužky)
uzená paprika (lžička)
sladká paprika (lžička)
chilli (lžička)
kmín mletý (lžička)
šťáva z necelé půlky citronu
slza oleje
Zelný salát:
zelí (půl hlávky)
sůl
pepř
kopr (hrst)
zakysaná smetana
cukr moučka (lžička)
šťáva z 1 citronu
půl jablka
Majonéza:
žloutky (4 ks)
olej dle potřeby
dijonská hořčice
sůl
pepř
citronová šťáva
kopr
cukr moučka
Kapra osolíme, opepříme, prolisujeme 2 stroužky česneku, přidáme sladkou papriku, uzenou papriku, chilli, kmín, citrónovou šťávu, kapku oleje a necháme chvíli marinovat.
Zelí si pokrájíme a spaříme minutu v osolené vodě. Vytáhneme, osušíme a opečeme na pánvi lehce dozlatova, pak zelí vytáhneme a zchladíme, osolíme, opepříme, přidáme zakysanou smetanu, hrst kopru, trošičku cukru, šťávy z citrónu a jablko pokrájené na malé kousíčky zakápneme troškou citronové šťávy a vmícháme do salátu. Přidáme malou lžičku moučkového cukru.
Ze žloutku a oleje vyšleháme majonézu, přidáme hořčici, kopr, šťávu z citrónu, sůl, pepř a trošku cukru.
Do hladké mouky přidáme uzenou papriku, sušený česnek, trošku soli, pepře a promícháme. Nachystáme si vyšší hrnec s alespoň 5–8 cm oleje, čím více, tím lépe se to bude dělat. Rozehřejeme na 170 °C.
Kapra obalíme v mouce a necháme smažit dozlatova. Po osmažení ideálně čerstvé naservírovat a můžete podávat.
Soutěž MasterChef Česko sledujte ve středu od 20:20 na TV Nova. A o týden dříve na Voyo.