Když šel Péťa před porotu se svým rybím pokrmem, nejeden divák byl napnutý jako kšandy. Samotný Radek Kašpárek se pak chtěl ujistit, zda soutěžící svůj pokrm myslí vážně. Ale jak známe naše tři šprýmaře, chtěli ho jen napínat. Olej do ohně přilil ještě Honza Punčochář, když prohlásil, že by si tatarák z kapra nikdy neobjednal. Vzápětí to ale musel vzít zpět, protože Péťovo jídlo bylo zkrátka vynikající.
A vy si ho teď můžete přesně podle jeho receptu připravit i u vás doma.
Kosti a hlavu z kapra dejte zapéct do trouby na 180 °C.
Kapří knedlíčky:
2–3 filety z kapra bez kůže
majoránka
1 stroužek česneku
strouhanka nebo škrob na zahuštění
2× vaječný bílek
střik z bílého vína
1 polévková lžíce citronu
Všechny suroviny vymixujte v hladké těsto a vytvarujte malé knedlíčky. Knedlíčky poté vařte na páře a dejte kolem nich rozmarýn, aby se krásně navoněly.
Kapří tatarák:
Na velmi drobné kostičky nakrájejte syrového kapra. Dále namarinujte.
cukr
šťáva z citronu
Poměr přizpůsobte vaší chuti, marinujte cca 40 minut.
Máslový kapří vývar:
kořenová zelenina (mrkev, celer, cibule, petržel)
fenykl
jablečný ocet
bíle suché víno
kapří hlava a kosti
máslo
voda
pepř
sůl
Kořenovou zeleninu a fenykl nakrájejte na kostičky a osmažte na másle do zlatavé barvy. Až bude zlatavá, přidejte ocet postupně ho nechte vyvařit. To stejné i s vínem. Přidejte sůl a pepř a zalejte vodou. Z trouby přidejte kapra, kterého jste pekli. Vařte cca 20 minut na mírném plamenu. Potom přeceďte vývar přes síto a necháme zredukovat.
Při redukování přidejte mrkev nakrájenou na julienne a nechte povařit na skus. Do vývaru přidejte půlku másla a tyčovým mixerem ho zašleháme do vývaru.
Servírování:
Mini tataráček dejte doprostřed talíře, kolem přidejte tři knedlíčky z kapra, na ně mrkev nakrájenou na julienne. Navrch dejte micro greens a zakápněte koprovým olejem. Jako poslední přidejte nastrouhanou citronovou kůru.
Soutěž MasterChef Česko sledujte ve středu od 20:20 na TV Nova. A o týden dříve na Voyo.