Recept: Jedinečná žemlovka podle Petry z MasterChefa

Petra po kapří výzvě na balkon nevystoupala, a tak se musela o svoje místo v soutěži MasterChef Česko ještě poprat. Ze tří neoblíbených jídel to byla právě žemlovka, kterou musela povýšit na úroveň MasterChefa. To se jí podařilo naprosto dokonale, že i Radek Kašpárek nazval její jídlo geniálním. Honza Punčochář zase ocenil Petřin risk upustit od tradice. A vanilková omáčka s whiskey? Po té se kluci ještě dlouho olizovali až za ušima.

A i vy si nyní můžete připravit přesně tu samou žemlovku jako Petra v soutěži MasterChef Česko.

Fúze žemlovky a jablečného závinu:
- listové těsto
- třtinový cukr
- skořice
- pekanové ořechy

Jablečná náplň:
- 2 menší jablka, ideálně Granny Smith
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 1 čajová lžička másla
- 2 celé skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 5 hřebíčků
- mletá skořice
- citronová šťáva
- 1 polévková lžíce rumu (tuzemáku)

Tvarohová náplň:
- polotučný tvaroh z vaničky
- citronová kůra a šťáva
- 2 kapky vanilkové esence
- 1–2 polévkové lžíce cukru moučka
- 1 žloutek z menšího vejce

Vanilková omáčka:
- 250 ml šlehačky
- 2 žloutky
- 1 vanilkový lusk
- 20 g cukru moučka

Z listového těsta si připravte 2 pláty 8x8 a jeden potřete rozšlehaným žloutkem s kapkou mléka a posypte třtinovým cukrem a poprašte skořicí. Horkovzdušnou troubu rozpalte na 220 °C a vložte těsto na plechu s nepřilnavým povrchem (nebo s pečicím papírem). Těsto se velmi rychle nafoukne (do 5 min) a pak hned ztlumte na 150 °C. Pečte ještě cca 5 min než je zlatavé.

Na pánvi na středním plameni nechte zkaramelizovat cukr – nemíchejte, dokud nezačne zlátnout. Nesmí se přepálit, jinak zhořkne. Vmíchejte lžičku másla a přidejte jablíčka nakrájená na kostky (slupku klidně ponechte). V tu chvíli karamel trochu ztuhne, ale to nevadí. Zastříkněte lžící rumu, přidejte koření a poduste. Jablka pustí šťávu a díky tomu se karamel rozvaří. Poduste cca 20 min, dokud nebudou jablka měkká a tekutina zredukovaná. Na závěr vyndejte koření a přidejte trošku mleté skořice.

Žemlovka s karamelizovanými jablky, tvarohem s limetkou a vanilkovou omáčkou
Žemlovka s karamelizovanými jablky, tvarohem s limetkou a vanilkovou omáčkou  |  FOTO:  TV Nova

​Tvaroh utřete s cukrem, kůrou z 1/2 citrónu a špetkou citronové šťávy, vanilkovou esencí, rumem a žloutkem do hladkého krému.

Na omáčku zahřejte smetanu a semínka z vanilkového lusku i s luskem. V misce utřete žloutky s cukrem a za stálého míchání přilejte 1/3 horké smetany. Ze zbylé smetany odstraňte lusk a přilejte k ní žloutkovou směs. Nechte vařit pod bodem varu cca 5 min, dokud nezhoustne, ale stále míchejte.

Vrstvěte plát těsta, vrstvu jablek, vrstvu tvarohu, plát těsta s cukrem. Přilejte trochou vanilkové omáčky a zbytek omáčky podávejte v omáčníku. Na závěr posypte nasekanými pekanovými ořechy.

Soutěž MasterChef Česko sledujte ve středu od 20:20 na TV Nova. A o týden dříve na Voyo.

Sdílet

TOP články

Nejnovější

Nejnovější videa z pořadu MasterChef Česko

Články k pořadu MasterChef Česko

Nestihli jste v TV

TOP pořady

Nové epizody už teď na Voyo

o 7 dní dříve • bez reklam • kdykoliv

Další pořady