Z televizních obrazovek je možné sledovat kuchařská klání za sporáky v MasterChefovi, v hlubinách lesů na opuštěné samotě v Souboji na talíři a v současné době i v těch nejlepších restauracích v Česku, kde na vše dohlíží velký šéf v Pohlreichově souboji restaurací. Pokud byste ale chtěli zažít něco takového naživo – na své by si určitě přišli ti diváci, kteří by si přáli finále MasterChefa v přímém přenosu, což bohužel není technicky možné – zamiřte 4. až 6. května do pražského O2 universa! Soutěž Bocuse d'Or se totiž po letech vrací do Česka.
Marek Fichtner, šéfkuchař restaurace Červený jelen, porotce prvních tří řad MasterChefa, ale hlavně prezident prestižní kulinářské soutěže Bocuse d’Or v České republice, a Adam Eliáš, ředitel Bocuse d’Or Czech a výkonný ředitel Českého gastronomického institutu, zavítali jako hosté do Snídaně, aby divákům TV Nova představili nejprestižnější kuchařskou soutěž na světě.
Co je to Bocuse d’Or?
Marek Fichtner: Bocuse d’Or je dle mého názoru nejprestižnější kulinářská soutěž na světě.
Byla už v Česku?
Adam Eliáš: V Česku už byla, vrací se sem. Bocuse d’Or byla v Česku pořádána už pod patronací Marka Raditsche, pak došlo k přerušení, ale teď se sem vrací ve velkém stylu.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Jak probíhá? Můžete nám to přiblížit?
MF: Soutěž začíná národním kolem. Všechny země na světě, nebo ty země, které se do soutěže přihlásí, si uspořádají národní kolo. Přihlásí se kandidáti, my kandidátů máme deset, což je pro nás obrovský úspěch.
A už tam jsou super kuchaři, předpokládám…
AE: Pravidla jsou nastavena poměrně náročně, není to úplně legrace, takže už pravidla jsou poměrně velký filtr pro to, kdo se do soutěže přihlásí. Lidé už musí stát nohama na zemi. Dá se tedy říct, že z deseti kuchařů, které v soutěži máme, jsou všichni špičkoví.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Jeden z těch deseti tedy vyhraje národní kolo. Co se stane potom?
MF: Když se poštěstí, vítěz národního kola se dostane do kontinentálního kola, což znamená kolo evropské. Minulý rok šlo z Evropy deset států, z každého kontinentu jde různý počet do finále, které se odehrává v Lyonu ve Francii. V Lyonu proto, že odtamtud pochází šéfkuchař Paul Bocuse, po kterém se soutěž jmenuje – Bocuse d’Or.
Takže pro kuchaře je to šance se ukázat na světové scéně?
AE: Určitě, nic víc není.
Chápu tedy dobře, že vy jste se se svojí restaurací do toho zapojili…
MF: Ano, máme jednoho kandidáta.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Jak probíhají přípravy?
MF: Datum už se blíží, máme to za 14 dní. Trénuje se každý den, předcházelo tomu, že se to muselo celé vymyslet, to byla součást přihlášky. A teď už trénují vaření na čas, protože je přesně daný čas za kolik hodin a minut musí servírovat první dílo a poté druhé. Jsou tam dva úkoly, které každý musí splnit. Nejdříve musí vytvořit tzv. „téma na talíři“ a potom „téma na podnosu“. A to je nemilosrdné, do minuty to musí být hotové – a když to nezvládnou, tak jsou diskvalifikováni.
Čas pět hodin a třicet pět minut. Můžeme shrnout, co všechno za tu dobu musí kuchaři stihnout? Protože to působí, že toho času je docela hodně, ale vy kroutíte hlavou, že to tak úplně asi není…
AE: Hodně času to není, protože si s sebou nemůžete vzít nic předpřipraveného. Kuchař tam začíná v okamžiku, kdy se spustí časomíra. Začíná úplně od základu vařit kompletně celé menu. A jak říkal Marek, to „téma na talíři“ – máme vegetariánské jídlo, které je založené na bramborách a česneku. A to musíte vykouzlit na místě, od začátku, nic nemůžete mít s sebou, maximálně můžete mít očištěné brambory od hlíny. Ale nic nakrájeného. A to samé se týká pak „tématu na podnose“. Tam je hlavní téma králík a opět – cokoliv si vymyslíte, musíte stihnout za těch pět hodin a třicet pět minut. Je to čtrnáct porcí od každého tématu, takže práce není úplně málo. Připravují to dva lidé – kandidát a commis, což je jeho takový pomocník, který nesmí vařit. Dělá přípravu, všechny věci jako krájení, všechno, co tam je kolem, ale vaří jen ten kandidát. Takže legrace to určitě není.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Bocuse d’Or se uskuteční od 4. do 6. května. Může člověk přijít i jako divák?
AE: Je to poměrně velká akce, celým jménem Makro Czech Gastro Fest, a je to O2 universum našlapané od sklepa až po strop. Budou tam fresh markets s ultra fresh surovinami, budeme tam porcovat velké mořské ryby…
Takže když půjdu na tuhle akci, tak nemusím jen fandit kuchařům, ale můžu se zapojit i tak, že budu jíst?
AE: Přesně tak. Nemůžete sice ochutnat soutěžní věci, ale budou tam otevřené pop upové restaurace s různými tématy, s různou gastronomií, kde člověk může ochutnávat degustační menu. Když si bude chtít na chvilku odpočinout, tak se může jít podívat na barmanské shows a nebo si jít sednout do kongresové části a poslouchat zajímavá byznysová témata.
MF: Sedět a koukat pět a půl hodiny na to, jak kuchaři vaří, nemusí být pro každého záživné. Proto je dobré, že je to spojené s Makro Czech Gastro Festem a je tam bohatý program.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Takže jsou tam další přednášky, není to jen o tom, že něco ochutnám, ale můžu se i něco přiučit… Jak to funguje s lístky?
AE: Lístky se prodávají samostatně na každý den. Ze začátku jsme totiž nepředpokládali, že by tam někdo chtěl absolvovat celé tři dny. Nakonec to ale vypadá, že poptávka po tom celkem je. Každopádně lístek se dá koupit normálně v síti Ticketmaster nebo Ticketportal, všechny informace jsou na makroczechgastrofest.cz a nebo bocusedor.cz. Je to čtvrtek, pátek, sobota a cena lístku je 390 korun, což nám přijde poměrně atraktivní.
Prestižní kuchařská soutěž Bocuse d'Or se koná 4. – 6. 5. 2023 v O2 universu. Pokud jste nadšenci do gastra, zamiřte také na Voyo, kde najdete oblíbené kulinářské pořady jako je MasterChef Česko, Souboj na talíři a nebo horkou novinku Souboj restaurací se Zdeňkem Pohlreichem!