
8. díl
Eva Tomečková používá v kuchyni hodně receptů, které získala od své babičky. Také se od ní naučila s jídlem neplýtvat, a protože jí zbyly uvařené brambory, rozhodla se připravit šulánky, které od ní jako malá milovala. Řekla si ale, že recept trochu vylepší, a proto do něj přidala také rumové...
Eva Tomečková používá v kuchyni hodně receptů, které získala od své babičky. Také se od ní naučila s jídlem neplýtvat, a protože jí zbyly uvařené brambory, rozhodla se připravit šulánky, které od ní jako malá milovala. Řekla si ale, že recept trochu vylepší, a proto do něj přidala také rumové máslo a citronový krém.
Šulánky s mákem, rumovým máslem a lemon curd
Brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, máslo, sůl, mouku, krupici a zpracujeme těsto. Vytvarované šulánky vložíme do vroucí vody a čekáme, až vyplavou na povrch, čímž poznáme, že jsou hotové. Poté si uděláme rumové máslo. Rum v hrnci nejprve oflambujeme, abychom si byli jisti, že v něm nezůstal alkohol, ale zůstalo jen příjemné aroma. Následně k němu přidáme máslo a mícháme. Lemon curd uděláme z másla, žloutků, cukru, citronové šťávy, které dáme v misce nad páru a vyšleháme do tužší konzistence. Doplníme mákem, cukrem a opraženými oříšky.
Suroviny:
0,5 kg brambor z oběda
1 vejce
30 g másla
Špetka soli
250 g krupice/ hrubé mouky
Rumové máslo:
125 g másla
100 ml rumu
Lemon curd:
3 žloutky
70 g cukru
70 ml šťávy z citrónu
50 g másla
Na dozdobení:
Mák
Ořechy
Cukr moučka
Čerstvé ovoce