
2. díl
Ačkoliv na tom jako rodina nebyli finančně úplné nejlépe, jejich maminka vždy i ze zbytků vykouzlila něco lahodného. To Chilli naučilo, že s jídlem se zkrátka neplýtvá a vše se dá vždy ještě nějak zužitkovat. A o jejich rodinný recept, který má se svým dětstvím spojený, se rozhodla Chilli...
Ačkoliv na tom jako rodina nebyli finančně úplné nejlépe, jejich maminka vždy i ze zbytků vykouzlila něco lahodného. To Chilli naučilo, že s jídlem se zkrátka neplýtvá a vše se dá vždy ještě nějak zužitkovat. A o jejich rodinný recept, který má se svým dětstvím spojený, se rozhodla Chilli podělit!
Jak na smaženou rýži s hlívovými steaky podle Chilli?
Nejdříve si uděláme hlívový steak. Trs hlívy položíme na pánev s horkým olejem a stlačíme ho další pánví. Necháme smažit dozlatova z obou stran. Na závěr hlívu dochutíme dresingem z javorového sirupu, uzené papriky a sójové omáčky. Na pánvi si opečeme arašídy dozlatova, pak k nim přidáme med, rýžový ocet a trochu soli. Vylijeme na plech s pečicím papírem a necháme vychladnout. V oddělené pánvi si zarestujeme cibuli, mrkev a pórek, přidáme sladkou papriku a znovu zarestujeme. Přidáme k pánvi vychladlou rýži a špachtlí ji jemně rozbijeme. Uprostřed pánve si uděláme díru a rozklepneme dvě vajíčka. Necháme chvilku smažit, a pak je zapracujeme do rýže. Na závěr rýži dochutíme sójovou omáčkou, sezamovým olejem a bylinkami.
Suroviny:
1 velká cibule
50 g pórku
1 červená cibule
1 menší mrkev
100 g hlívy ústřičné
svazek koriandru
50 ml přírodně fermentované sójové omáčky
50 ml oleje z praženého sezamu
40 g arašídů
2 lžíce medu
lžička cukru
špetka soli
2 lžíce bílého vinného nebo rýžového octa
2 lžičky uzené papriky
2 lžíce javorového sirupu