
1. díl
Roman Staša nám v prvním díle pořadu Do posledního sousta předvedl, jaké jídlo se dá vykouzlit ze zbytků od víkendového oběda. Často vyhazujeme jídlo, ze kterého se dá s trochou fantazie vykouzlit ještě další skvělý pokrm. Proto je důležité nad vařením přemýšlet, jídlem neplýtvat a snažit se...
Roman Staša nám v prvním díle pořadu Do posledního sousta předvedl, jaké jídlo se dá vykouzlit ze zbytků od víkendového oběda. Často vyhazujeme jídlo, ze kterého se dá s trochou fantazie vykouzlit ještě další skvělý pokrm. Proto je důležité nad vařením přemýšlet, jídlem neplýtvat a snažit se zakomponovat i zbytky, které by jinak skončily v koši...
Jak na vepřovou kýtu v jablečném moštu s kurkumovou rýží?
Ve velkém hrnci zarestujeme na oleji a lžíci másla mrkev s celerem. Poté přidáme cibuli, česnek a znovu zarestujeme. Nakonec zasypeme rajčaty, tekutinu zredukujeme na polovinu, vložíme natrhanou kýtu, chilli papričku, tymián a vše důkladně promícháme. Přidáme dvě lžíce másla, necháme zpěnit a vše zalijeme moštem. Mezitím v hrnci zpěníme na lžíci másla kurkumu, nasypeme rýži, vodu, sůl a uvaříme podle návodu. Mošt zredukujeme na třetinu, vyndáme snítky tymiánu, dochutíme solí, pepřem, důkladně promícháme a ihned podáváme. Kýtu servírujeme na kurkumové rýži, na závěr celý pokrm zasypeme zázvorem a chilli.
Suroviny:
400 g upečená vepřová kýta (natrhaná na kousky)
150 g rajčata (nakrájená nahrubo)
250 ml jablečný mošt
1 ks mrkev (najemno nakrájená)
½ ks řapíkatý celer (nakrájený najemno)
2 stroužky česneku (nakrájený na plátky)
1 ks cibule (nakrájená najemno)
1 ks chilli paprička (nakrájené najemno)
1 hrnek rýže
1 lžička kurkumy
100 g másla
3 lžíce olivového oleje
15 g zázvor (najemno nakrájený)
4 snítky tymiánu
Sůl
Pepř