Zlatá labuť u sporáku: Recept na slané palačinky podle Karla Čapka

Ve druhém dílu nového pořadu Zlatá labuť u sporáku nahlédneme pod pokličku spisovatele a novináře Karla Čapka. Spolu s redaktorkami webu nova.cz si můžete připravit jeho oblíbenou pochoutku –⁠ slané palačinky!

V první epizodě kulinářské rubriky Zlatá labuť u sporáku jsme se věnovaly operní zpěvačce Emě Destinnové a upekly si její oblíbený bezlepkový dort s čokoládou a ovocem. Věděli jste, že tahle noblesní dáma byla ve skutečnosti pěknou rebelkou?

​Druhý díl pořadu uspokojí chuťové pohárky milovníků slaných dobrot. Věhlasný spisovatel Karel Čapek měl slabost pro slané palačinky plněné slaninou, špenátem a vejcem. Redaktorky Regina Zajícová a Dominika Rachůnková vás v roli prvorepublikových kuchařek zasvětí nejen do tajů jeho oblíbeného receptu.

2.epizoda Karel Čapek
Palačinky se špenátem, slaninou a vejcem podle Karla Čapka.  |  FOTO:  TV Nova

Suroviny:

  • 0,75 litru mléka
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • olej na smažení
  • 1 cibule
  • slanina vcelku
  • čerstvý špenát
  • jarní cibulka
  • bylinky (řeřicha)
  • sůl, pepř
  • ocet na zastřené vejce

Postup:

Jako první připravíme těsto na palačinky. V nádobě smícháme polohrubou mouku, vejce, mléko a přidáme špetku soli. Těsto metličkou vymícháme do hladké směsi. Na rozpálené pánvi s olejem palačinky usmažíme.

Druhým krokem je náplň. Na trošce oleje osmažíme cibulku do zlatova, přidáme kostky slaniny, které necháme vypražit. K cibulce a slanině přidáme špenát a dusíme do změknutí.

Třetím krokem je zastřené vejce, ale variantou může být i volské oko. Do menšího hrnce nalijeme vodu s pár kapkami octu a přivedeme k varu. Jakmile se voda vaří, uděláme v hrnci lžící nebo metličkou vír, do kterého opatrně vložíme předem vyklepnuté vejce z misky. Vejce povaříme 3 minuty a ihned ho z hrnce vytáhneme na talířek.

Posledním krokem je zdobení a servírování. Na palačinku poklademe náplň ze špenátu a slaniny, kraje palačinky přehneme, aby náplň nevytékala. Na palačinku posadíme zastřené vejce, posypeme jarní cibulkou a řeřichou. Vejce osolíme a opepříme.

Víte, že byl Karel Čapek velký estét? Dbal mnohem více na stolování než na to, jak složitý pokrm mu jeho panské naservírují. Kdo byli Pátečníci, kteří se u něj pravidelně scházeli? A co se na večírcích u oblíbeného spisovatele podávalo? To se dozvíte ve videu.

Zlatá labuť

​Epizody Zlaté labutě u sporáku najdete na nova.cz.

Seriál Zlatá labuť sledujte každý čtvrtek ve 20:20 na Nově. S předstihem najdete epizody na Voyo!

Sdílet

TOP články

Nejnovější

Nestihli jste v TV

TOP pořady

Nové epizody už teď na Voyo

o 7 dní dříve • bez reklam • kdykoliv

Další pořady