Vítězem kulinářské show MasterChef Česko 2022 se stal Martin Pecina. Jak se cítil těsně před finále? A proč o výhře ani neuvažoval?
Martin Pecina je známý především jako uznávaný typograf. Proto jeho účast v kulinářské soutěži byla pro mnohé překvapením. Ještě větším překvapením ale byla pravděpodobně pro něj samotného.
Gratuluji k finále. Napadalo tě na začátku, že se dostaneš takhle daleko?
Děkuji a přísahám, že mě to ani v nejhorším snu nenapadlo. Ani v nejkrásnějším snu. V žádném snu mě to nenapadlo.
Galerie
Během vaření jste postupně odkrývali suroviny. Musel jsi kvůli nim pozměnit recept?
Původně jsem předpokládal, že se tam bude ukrývat nějaká zvrácenost. Že tam nakonec bude potřeba zakomponovat třeba ústřici, což by mě úplně rozstřelilo a vůbec nevím, jak bych to dělal. Miso pasta nepředstavuje až takový problém, je to prostě nějaká slaná pasta, se kterou se dá pracovat třeba v omáčkách. Takže to byl ten nejjednodušší a nejprostší způsob, který já jsem i zvolil. A druhou surovinou byly nějaké jáhly. Já jsem myslel, že jáhly se vyskytují už jen v literatuře a nikdo je ve skutečnosti nejí. A jáhly byly až těsně před koncem, takže tam jsem měl velký problém je vlastně nějak zpracovat, jestli se to vůbec stihne uvařit a jestli je to dobré vařit a jak to bude chutnat. Takže jsem zvolil jinou strategii. A to, že jsem jáhly vysmažil v oleji.
A co říkáš na druhou výzvu?
Já vždycky říkám, že tady v té soutěži mě nejvíce baví to vaření. Ale ono to vaření je zároveň docela stresující, zvláště v tom okamžiku, kdy člověk musí něco vymyslet. A upřímně řečeno, já nevím, co bych vymyslel na zadání výzvy – oheň a led. Jsem rád, že to dělat nemusím.
Podle tvého úsudku, koho bys tipoval z finálové šestnáctky, že bude ve finále?
Tak mé tipy se od počátku nezměnily. A pořád si za tím stojím, že mezi ty nejlepší kuchaře patřili Ondra, Robin, Terka, Lubina, Sofie. Snad jsem na nikoho nezapomněl. Tak tohle byli mí adepti.
Napadlo tě, že bys MasterChefa opravdu vyhrál?
Ne, nenapadlo mě, že bych mohl vyhrát. Mým cílem je dobře si rozmyslet ta jídla a udělat nějaké menu, za které se nebudu muset stydět. A to je můj hlavní cíl. Nějaké peníze nebo milión, to mě zas tak nevzrušuje. Mě vzrušuje více to jídlo.