
Besky bude na Vánoce experimentovat! Co za recept si připravila pro vás?
Suroviny na oříškové hvězdičky:
200 g polohrubé mouky
125 ml smetany (13%)
125 g másla
50 g mletých ořechů (lískové/vlašské)
sůl
Suroviny na obalování:
200 g moučkového cukru
3 x vanilkový cukr
2 x vanilínový cukr
Postup:
Mouku, ořechy, sůl a trochu změklého másla zapracujeme do jednotné hmoty....
Suroviny na oříškové hvězdičky:
200 g polohrubé mouky
125 ml smetany (13%)
125 g másla
50 g mletých ořechů (lískové/vlašské)
sůl
Suroviny na obalování:
200 g moučkového cukru
3 x vanilkový cukr
2 x vanilínový cukr
Postup:
Mouku, ořechy, sůl a trochu změklého másla zapracujeme do jednotné hmoty. Přendáme do kotlíku a s plochým šlehačem pomalu přiléváme smetanu. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a na dvě hodiny dáme odpočinout do lednice. Odležené těsto vyválíme do tloušťky 3 mm a vykrajujeme hvězdy. V troubě pečeme na 180 stupňů cca 14 minut. Všechny suroviny na obalování smícháme s misce a ihned, jakmile hvězdičky vyndáme z trouby, obalujeme.
Suroviny na vaječný koňak:
3 žloutky
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilínový cukr
1 kondenzované slazené mléko
0,5 rumu.
Postup:
Žloutky vyšleháme s moučkovým i vanilínovým cukrem do pěny. Přidáme slazené mléko a promícháme. Nakonec, za stálého míchání, přiléváme rum. Směs přelijeme do skleněné nádoby a necháme odpočívat v lednici. V chladu koňak zhoustne a zintenzivní na chuti.