
Rostoucí počet obyvatel planety a jejich rostoucí chuť na hovězí a drůbeží maso dělá těžkou hlavu nejen zemědělcům, ale hlavně ekologům.
Vědci z celého světa se předhánějí ve vynalézání náhražek masa, které uspokojí i ty nejnáročnější masožravce. Pasta z rýže, luštěnin a mořských řas, to je steak budoucnosti. Stačí směs vložit do trojrozměrné tiskárny, počkat si půl hodiny a steak je na světě. Italský vynálezce tvrdí, že se zavřenýma očima rozdíl mezi skutečným hovězím steakem a tím rostlinného původu vůbec nepoznáte!
Tajemství úspěchu je prý právě v 3D tisku, který dokonale napodobí strukturu hovězího masa. Maso z tiskárny je ale jen jedním z mnoha řešení, která nabídl londýnský veletrh zaměřený na potravinářské technologie budoucnosti.
Podívejte se na celou reportáž!