
Kdo v osmdesátkách něco znamenal, jedl kung-pao. Slavná čínská restaurace ve Vodičkově ulici lákala české hvězdy největšího formátu. Své místo tam pravidelně nacházeli Karel Gott, Jan Werich, Valdemar Matuška, ale i Rudolf Hrušínský nejmladší.
To ostatně uvidíme i v minisérii Iveta, kde své rodiče i s Rudolfem Hrušínským vyvede Iveta Bartošová alias Anna Fialová. Co jste si v legendární restauraci mohli objednat a proč v devadesátých letech zavřela?
Žádné kung-pao, ale kung pho
I to je poučka, kterou v minisérii Iveta prohodí Oskar Hes jako mladý Rudolf Hrušínský. Ten podnik ve Vodičkově ulici navštěvoval i proto, že ho v něm během jeho největší slávy nikdo neobtěžoval.
Slavné osobnosti si zde totiž podávaly ruce. Na vyprošťovací polévku s česnekem a chilli sem po flámech chodil například Waldemar Matuška. Své oblíbené švej-ču-žou si naopak dopřával Karel Gott, ačkoliv prý pálivé jídlo moc neprospívalo jeho hlasivkám. A není divu. Kuchaři se zde totiž učili od skutečných čínských mistrů.
Polévka z hnízd chaluh
Jak kuchař Vladimír Suchý prozradil serveru aktuálně.cz, suroviny se z Číny objednávaly na rok dopředu a čínští kuchaři personál naučili i to, jak uvařit polévku z hnízd mořských vlaštovek. Sušená hnízda z chaluh se vyčistila, spařila v horké vodě a následně se z ní dělal vývar. Vzácnou lahůdku, která by dnes stála tisíce korun, si tak hvězdy mohly dopřát i v době, kdy se v Československu stála fronta i na obyčejné banány.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Konec jedné éry
Sametová revoluce znamenala konec jedné éry i pro slavnou restauraci ve Vodičkově 19. Budova, v níž se restaurace nacházela, se v restituci vrátila původním majitelům, kteří ji následně prodali. Na jejím místě dnes stojí zcela jiný dům.
Do podniku tak můžete nahlédnout alespoň díky věrně vyvedeným kulisám, které vytvořili tvůrci minisérie Iveta. Druhý díl můžete sledovat už nyní na Voyo.