Výherci „salátové“ soutěže o lístky na film Přijde letos Ježíšek + vítězné recepty!

Přijde letos Ježíšek? - 14
Zdroj: Nova.cz

Vánoční čas umí přinášet podivuhodné příběhy, vtipné historky i nostalgii. A k tomu neodmyslitelně patří i tradiční vánoční večeře, jejíž nedílnou součástí je bramborový salát. A tři z vás díky svému receptu na bramborový salát vyhrávají lístky do kina. Výhercům gratulujeme a ostatním přejeme hodně štěstí při jeho vaření.

Výherci vstupenek na film Přijde letos Ježíšek jsou:

♦ Dagmar Nášelová, Praha

♦ Pavel Míček, Praha

♦ Ludmila Dočekalová, Tábor

Šafránková a Abrhám po letech opět spolu ve filmu! Přijde letos Ježíšek?

Přijde letos Ježíšek? - 12
Zdroj: Nova.cz

Vyzkoušejte vítězné bramborové saláty. Tady jsou recepty:


Salát č. 1 (Dagmar Nášelová)

V poměru na pytel salátových brambor, uvařených ve slupce, poté oloupaných a nakrájených na kostky:
- 2 sklenice Hradišťanky nebo Moravanky (feferonky dávám stranou, přidávám později do zálivky)
- 1 sklenice mrkev a hrách ve slaném nálevu
- 2 cibule spařené vroucí vodou s cukrem, solí, octem a kapkou oleje
- 1 plechovka velké kukuřice Bonduelle
- kyselé okurky podle oka a chuti
- 200g vepřové šunky
- 6 vajec uvařených natvrdo
- 4 jablka
- zálivka: 250ml majonéza, 500ml bílý, selský jogurt, sůl, a dle chuti nálevy ze zeleniny. Do pikantní varianty přidávám i nakrájenou feferonku.


Salát č. 2 (Pavel Míček)

Na 2,5 kg salátu potřebujeme:

- 1,25kg brambory salátové - rohlíčky /A/
- 1ks cibule střední /150g/
- 200g mrkev
- 150g celer
- 100g kyselá okurka
- 100g hrášek sterilovaný
- 100g pórek nebo řapík
- 400ml majonéza /domácí, to se rozumí/
- 100ml kysaná smetana
- 1PL hořčice Dijonská
- 1PL cukr
- 1čl citronová šťáva
- 1čl jablečný ocet nebo nálev z okurek
- 4ks vejce
- petrželka
- sůl, pepř, worcester

Na majonézu:

- 1dl mléko nebo 12% smetana
- 2dl oleje (slunečnicový)
- 2čl hořčice
- 1čl jablečný ocet
- sůl, pepř a cukr dle chuti

Salát č. 3 (Ludmila Dočekalová)

• 750 g brambor
• 1 cibule
• 100 g celeru
• 100 g kořenové petržele
• 200 g mrkve
• 150 g sterilovaných okurek
• 150 g sterilovaného hrášku
• 2 vejce
• 1 jablko
• 50 g uzené slaniny (špeku)
• 100 g majonézy
• 100 g tatarské omáčky
• sůl
• cukr
• pepř

1.Brambory uvaříme ve slupce, uvařené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev a petržel očistíme a vaříme rozkrojené jen podélně v mírně osolené vodě. Nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy k bramborám. Celer očistíme a nakrájíme na kostičky syrový. Vaříme ve sladkokyselém nálevu (1,5 dcl vody, 1/4 čaj. lžičky soli, 3 čaj. lžičky cukru a 3 čaj. lžičky octa). Uvařené přidáme do mísy i s nálevem.

2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na cedníku přelejeme vroucí vodou. Přidáme do mísy spolu s hráškem, nakrájenými okurkami, vajíčkem a jablkem - zase na kostičky. Nakonec rozpustíme špek a to, co máme v míse, zalejeme pouze puštěným tukem, škvarky nepotřebujeme. Necháme odstát a zamícháme, až jsou všechny ingredience důkladně vychladlé,vmícháme majonézu a tatarskou omáčku Podle chuti ještě dosolíme a dopepříme.Podáváme k vepřovým či kuřecím řízkům a samozřejmě i ke kapřím řízkům!



Celý herní řád soutěže najdete ZDE.
 

 

Nova.cz