
Jiří Babica nám ukáže, jak si doma udělat žebírka na medu, zelný salát a koktejlovou omáčku.
Žebírka na medu
Ingedience:
1kg žebírek
Plecko
Sůl, pepř
Mletá paprika
Med, voda
Postup:
Nakrájíme žebra na větší kousky, použít můžeme i kousky plecka, prosolíme, posypeme paprikou, opepříme a na závěr zalijeme medem. Poté zalijeme vodou, dáme do trouby a pečeme na 180 stupňů. Maso stále kontrolujeme a pravidelně podléváme. Když už sos začne být tmavší, přidám zase trochu vody. Pečeme přibližně půl hodiny, pak troubu vypneme a necháme ještě asi půl hodiny dojít.
Zelný salát
Ingredience:
zelí
mrkev
cibule
paprika
sůl
pepř
ocet
cukr
Postup:
Nakrájíme čerstvé hlávkové zelí, nasolíme a necháme asi dvě hodiny odležet. Přidáme nastrouhanou mrkev, najemno nakrájenou cibuli, lžičku červené papriky a pořádně promícháme.
Nasypeme asi lžíci cukru, přidáme dvě tři lžíce octa a znovu promícháme.
Koktejlová omáčka
Ingredience:
majonéza
cibule
kečup
paprika
sůl
chilli
pomerančový džus
Postup:
Do klasické 20% majonézy přidáme trochu kečupu, osolíme a okořeníme trochou chilli. Přidáme lžičku nakrájené červené papriky a lžičku cibule. Když je to moc husté, přilijeme trochu pomerančového džusu nebo čerstvé pomerančové šťávy.