Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Kuchařský mistr všech dobrot, nejen těch Babicových.

Sdílejte s přáteli:
Přidejte komentář »

Jiří Babica

Jiří Babica
Jiří Babica
aktualizováno 03.03.2010, 10:59 | 09.10.2008, 09:45 | Nova.cz

Kuchařský mistr všech dobrot, nejen těch Babicových.

 

Přehrajte video Diskutujte o tvářích Novy


Jiří Babica se narodil 1. května 1961 v Praze. Na kuchaře se vyučil v pražských hotelech Palace a Ambassador. Po vojně nastoupil do hotelu Alcron v Praze a vařil tu devět let. V roce 1989 se oženil do Německa, kde začal pracovat ve vyhlášené restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem. Jiří je od dětství aktivní sportovec a s basketbalovým týmem měl první cestovatelské zážitky, které se staly jeho největší mimopracovní láskou. I když ne tak docela mimopracovní. „Cestování mě vždycky hodně bavilo. Ve všech koutech světa jsem se zajímal hlavně o to, jak žijí a co jedí obyčejní lidé. Většinu vydělaných peněz jsem vždycky dával do cestování a s ruksakem objel pomalu celý svět,“ vypráví sympatický kuchař.

Jiří čerpal inspiraci na všech kontinentech, kromě Antarktidy. Učil se v Japonsku, Karibiku, Malajsii, jižní Africe, na Havaji, v Austrálii a na Novém Zélandu, v Indonésii… „Začal jsem přemýšlet, jak nové poznatky využít, a nakonec jsem se přihlásil do konkurzu na šéfkuchaře v prestižní restauraci Petersberger Hof a vyhrál jsem. Byla to skvělá práce. Měl jsem možnost uplatnit své poznatky z cest v plném rozsahu, protože jsem si mohl dělat, co chtěl, sám si nakupovat a dvakrát denně psát nový jídelníček. Zkoušel jsem mnoho nových jídel a různé kombinace. Přitom jsem dál cestoval,“ popisuje vrchol své kariéry Jiří. I dál nachází Jiří na cestách rozdíly mezi naší a místními kuchyněmi a velké potěšení přitom má z hledání nápadů, jak exotické prvky přenést domů tak, aby si je mohli uvařit obyčejní lidé bez přístupu k exklusivním ingrediencím. Mezi svými přáteli je v tomto smyslu pokládán za učiněného kouzelníka.




Sdílejte s přáteli:
Přidejte komentář

Jiří Babica při natáčení svého pořadu

NOVÉ VIDEO: Babicovy dobroty - Kuřecí křidélka na medu se sezamem »

Světová jídla v české kuchyni a z domácích ingrediencí. To si nemůžete nechat ujít! ... více»

Filety z norského lososa zapečené v červené peřince

NOVÉ VIDEO: Babicovy dobroty »

Filety z norského lososa zapečené v červené peřince ... více»

NOVÉ VIDEO: Babicovy dobroty - Tiramisu s ovocem »

Kouzelník v kuchyni vaří jen pro vás! ... více»

ján z Martina 27.5.2012 13:39
0
nenechám si ujsť program s jirkom babicom a vždy je to nesmierne milé a poučné máme ho radi je to veľmi milý a skromný človek ktorý sa na nič nehrá a hlavne je sám sebou na rozdiel od mnohých
replikant 9.3.2012 09:13
0
Nema mit taky vareni nakej pracovni postup kurv.??? a ne to nahrazovat nakou jinou sracko..??
replikant 9.3.2012 09:09
0
Je to luza česke gastronomie!!!!!!!!!!!!!! at se vrati do nemecka prodavat zas lyze to mu de nejlip a nekurví v česku pořady o vaření.Kdyz nemame tohle nahradime to timhle a kdyz ani to nemame dame tam tohle :D