Šéfkuchaři

JACOB JAN BOERMA - VIP GOURMET EXPERIENCE

Jacob Jan je vysoce respektovaný šéfkuchař s dlouholetou kariérou, který se proslavil díky své restauraci De Leest, kterou otevřel v roce 2002 na okraji národního parku De Hoge Veluwe v centrálním Nizozemsku. Během pouhých šesti měsíců po otevření získala restaurace svou první michelinskou hvězdu. V roce 2007 přibyla druhá hvězda a v roce 2013 třetí. Spolu se svým partnerem a sommeliérem Kimem Veldmanem stojí za úspěchem této prestižní restaurace. Jacob Jan se inspiruje přírodou rezervace Veluwe, která restauraci obklopuje. Jeho pokrmy se vyznačují inovativním přístupem a jemnými kombinacemi chutí. Získal bohaté zkušenosti při práci v zahraničí, včetně Asie a Skandinávie, a tyto zkušenosti promítá do své kreativní kuchyně.

Kromě svého hlavního podniku De Leest se Jacob Jan angažuje i v jiných restauracích. V roce 2016 otevřel v Amsterodamu v Grand Hotelu Krasnapolsky restauraci The White Room, která získala michelinskou hvězdu. Je také konzultačním šéfkuchařem v Parc Broekhuizen v Leersumu, kde restaurace Voltaire byla oceněna michelinskou hvězdou v roce 2018. V roce 2021 otevřel restauraci Restaurant Fine Fleur v Antverpách, která v květnu 2022 získala michelinskou hvězdu. Jeho nejnovější restaurace otevřená v prosinci 2022 v Yokohamě v Japonsku nese název Restaurant Smaak.

https://www.instagram.com/jacobjanboerma/

MARCO GIAMPAOLI – AROMI

Marco začínal v restauraci Aromi jako sous-chef a následně se vypracoval na šéfkuchařskou pozici. Jeho vášeň pro vaření je zjevná z jeho nadšení a energie. Má rád adrenalin, který je v kuchyni přítomen nejen během servisu, ale skutečnou odměnou jsou pro něj spokojení hosté. Marco má italské kořeny, což se odráží v jeho oblíbených jídlech. Miluje těstoviny na všechny způsoby ale nejraději má klasické spaghetti al pomodoro. Marco působil ve WineFood Market, kde si prošel všechny sekce. Na kontě má několik stáží v oceňovaných italských podnicích a také v michellinské restuaraci Gordona Ramseyho v Londýně. Jeho práce v Aromi vychází z italské tradice, respektuje suroviny a správnou techniku. Do Aromi by všechny pozval na skvělé čerstvé ryby, které dováží přímo z Itálie.

Stáže:

  • Řím, restaurace Al’Oro, 1 * Michelin – šéfkuchař Riccardo Di Giacinto
  • Cavalese, Alto Adige, restaurace El Molin, 1 * Michelin – šéfkuchař Alessandro Gilmozzi
  • Verbania, Piemont, restaurace Il Portale, 1 * Michelin – šéfkuchař Massimiliano Celeste
  • Londýn, Gordon Ramsey Restaurant, 3 * Michelin – šéfkuchař Matt Abé

https://www.instagram.com/marcogiampaoli/

https://aromi.lacollezione.cz/nas-tym

ZDENĚK POHLREICH, CAFÉ IMPERIAL A PETR KAŠPAROVSKÝ, VALORIA RESTAURANT

Café Imperial vzkvétá pod vedením Zdeňka Pohlreicha již 16 rokem. Myslíme, podnik ani Zdeňka není nutné dlouze představovat. Zdeněk se v gastronomii pohybuje 50 let, a svůj sen o vlastním podniku si splnil právě po rekonstrukci a znovuotevření Café Imperial v roce 2008. Od té doby je restaurace otevřena 365 dní v roce.. Každý dobrý restauratér touží po spokojeném hostu. Jednou z posledních fází obsluhy, jak dotáhnout návštěvu restaurace k dokonalosti, je ohromit vás sladkou tečkou na závěr. O to v Café Imperial vždycky šlo. Zázemí restaurace ale zápasilo s prostory a proto se letos Zdeněk rozhodl vybudovat samostatnou cukrářkou a pekařskou výrobnu Café Imperial Dolce. Zde pod vedením italského cukráře Daniele Combi vznikají jedinečné dorty.


Zdeňka Pohlreicha většina z vás zná z televizních obrazovek, v posledním pořadu Pohlreichův souboj restaurací ukázal, jak hodně se gastronomie v Čechách a na Moravě za poslední roky zlepšila.


Pro tento projekt ke spolupráci oslovil profesionální cateringový tým z restaurace Valoria Brno, kterému velí Petr Kašparovský, mladý talentovaný šéfkuchař. Petra již od malička fascinovala kuchyně, její vůně a možnost se skrze chutě přenést na různá místa. Nejvíce zbožňoval chutě, jež jej přenesly na břeh Seiny a na viklající se židličky v milované Paříži. Poctivá práce a zdokonalování se v gastronomii jej přivedly do kousku Francie v malebné Praze – do francouzské restaurace Céleste. Právě tam vařil pod taktovkou známého francouzského kuchaře Gwendale Le Ruyetem, který sbíral zkušenosti v restauracích Alaina Ducasse, jehož podniky se pyšní michelinskými hvězdami.


Z Prahy se Petr přesunul do Brna a své nemalé zkušenosti především se zpracováním francouzských surovin dává na obdiv ve Valoria Restaurant, kde si hosté dopřávají českou kuchyni v moderním pojetí, mnohdy šmrncnutou Francií.
Zdeněk o Petrovi říká, že je to srdcař. A na jeho pokrmech to jde znát!

https://www.instagram.com/cafeimperial_praha/

MAREK FICHTNER - ČERVENÝ JELEN

Po dokončení studií v roce 1994 Marek vyrazil do světa. Strávil dva roky vařením v Německu a poté sedm let na palubách různých zaoceánských lodí, ze kterých přesídlil do Saúdské Arábie, kde a pracoval jako banketový šéfkuchař v nejluxusnějším rijádském hotelu, který často hostil královskou rodinu. V roce 2008 se po návratu do České republiky připojil k týmu pražského pětihvězdičkového hotelu jako výkonný šéfkuchař. Po šesti letech přijal další výzvu a přesunul se do luxusního hotelu Augustine na Malé Straně. V letech 2015 a 2016 působil jako porotce v pořadu MasterChef Česko a v současné době je šéfkuchařem pražské restaurace Červený jelen.

https://www.instagram.com/marekfichtner/

TOMÁŠ ČERNÝ - DEJVICKÁ 34

Tomáš začal svou kuchařskou kariéru jako učeň v prestižním pražském hotelu Ambassador. Jeho vášeň pro jídlo a zájem o vaření ho provázely již od dětství. Tomáš se neustále vzdělává a získává nové zkušenosti prostřednictvím zahraničních stáží a škol vaření, například v italském restauraci Il Piastrino v Pennabilu nebo v rakouském Landhaus Bacher ve Wachau. Cennou součástí jeho profesního rozvoje byla také spolupráce a přátelství s úspěšnými šéfkuchaři a držiteli michelinských hvězd, jako jsou Stefano Ciotti, Lucco Pompili, Moreno Cedroni, Chris Arkadieff a Riccardo Agostini. Dnes už sám velmi rád předává své znalosti a zkušenosti prostřednictvím škol vaření, kde učí nadšence i profesionály. Je spolumajitelem a šéfkuchařem pražské restaurace Dejvická 34.

https://www.instagram.com/cernysefkuchar/

https://www.dejvicka34.cz/cz/tomas-cerny

JAROSLAV KOZDĚLKA – ESKA

Jarda prožil své dětství a pubertu v hospodě, a proto pro něj byla kuchařina jednoznačná volba. Získal bohaté zkušenosti prací v luxusních pražských hotelech, kde se věnoval veškerým aspektům servisu, včetně degustačních večeří a grandiózních cateringů. Díky svým cestám a spolupracím se zahraničními kuchaři rozšířil svůj kulinářský rozhled. Poté se mu naskytla příležitost zapojit se do otevření restaurace Eska, kde se stal pravou rukou šéfkuchaře Martina Štangla. Postupně se vypracoval na pozici šéfpekaře a po šestnácti letech se rozhodl vyměnit kuchařský rondon za pekařskou zástěru. Od té doby se Jarda a jeho tým starají o všechny lahůdky z pece, kterými denně v Esce těší své hosty.

https://www.instagram.com/eska_karlin/

https://eska.ambi.cz/cz/

ONDŘEJ KORÁB - GRANDRESTAURANT PUPP

Ondřej je příkladem českého kuchaře, který měl možnost učit se od mnoha michelinských velikánů. Jeho nejcennější zkušenosti pocházejí z práce s šéfkuchařem Chrisem Stainesem v renomované restauraci Foliage. Pyšnit se může také spoluprací s dalšími špičkovými mentory, jako je francouzský gurmán Daniel Boulud a světoznámý propagátor molekulární gastronomie Heston Blumenthal. Restaurace The Dinner by Heston Blumenthal, kde Ondřej působil, se řadí mezi 50 nejlepších restaurací světa dle prestižního gastronomického žebříčku San Pellegrino. Když začala být pro Ondřeje Evropa malá, vydal se v roce 2011 do kanadského Toronta, kde našel inspiraci ve vysoké gastronomii. Touha realizovat vlastní nápady ho však brzy přivedla zpět do Prahy, kde působil jako šéfkuchař v restauraci Le Grill. Je známý svým mistrovstvím ve spojování tradičních technik s moderním přístupem a snahou o inovace. V současnosti je šéfkuchařem v renomovaném Grandrestaurantu Pupp v Karlových Varech.

https://www.instagram.com/ondrejkorab/

MAREK RADITSCH - KAMPA PARK

Svou kuchařskou dráhu Marek odstartoval již v roce 1992, kdy se účastnil olympiády mladých kulinářů v Německu a získal tam třetí místo. Krátce nato úspěšně dokončil studium hotelového managementu a nastoupil jako Sous Chef do restaurace Brasseria Mozart v Obecním domě. Postupně působil jako šéfkuchař v restauracích Segafredo, Pravda a Barock. Během svých cest na sever do Švédska a Norska měl příležitost poznat tamní michelinské restaurace, mezi nimiž vynikaly například Era Ora a Bagatelle. Od roku 2000 působí Marek jako Executive Chef ve skupině Kampa Group, kde má pod svým vedením více než sto kuchařů. S otevřenou myslí přijímá výzvy vysoké gastronomie, která často přináší stres, vysoké nároky a přísnou kritiku hostů. Marek se však kritiky nebojí. Naopak, bere ji jako podnět k neustálému zdokonalování.

https://www.instagram.com/marekraditsch_chef/

MARTIN SVATEK - MACE RESTAURANT

Již v mladém věku se projevila Martinova láska k vaření a objevování nových chutí. Po absolvování školy se začal učit v předních pražských restauracích, kde získal pevné základy a zdokonaloval své dovednosti. Jako člen Národního týmu kuchařů a cukrářů se zúčastnil mnoha kulinářských soutěží a měl možnost cestovat po Evropě i Americe a svoje zkušenosti zúročit nejdříve v hotelu Nautilus a jeho restauraci Goldie a nyní v táborské restauraci Mace, ve které je šéfkuchařem. Martin se specializuje na spojování tradičních chutí a moderních technik. Jeho jídla jsou výrazem jeho jedinečného kulinářského stylu a pečlivého výběru surovin. Miluje práci se sezónními ingrediencemi a přírodními produkty, které dávají jeho pokrmům autentickou a svěží chuť.

https://www.instagram.com/svatekmartin9/

MIROSLAV GRUSZ - MG RESTAURACE

Miroslav je šéfkuchař s bohatou kariérou a mnoha kulinářskými úspěchy. Byl součástí týmu restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, kde se seznámil s vrcholovými šéfkuchaři. Společně pak dosáhli historického úspěchu, když Allegro získalo první michelinskou hvězdu v České republice a ve střední Evropě. Měl možnost spolupracovat s absolutní špičkou gastronomie a zamiloval se do italské kuchyně. Prošel také restauracemi v Itálii a následně se připojil k prestižním pražským restauracím Augustine a Aromi. Jeho vlastní restaurace MG v Mladé Boleslavi představuje harmonické spojení italské a české kuchyně, zdůrazňuje použití českých surovin a vyznává vlastenecký přístup ke gastronomii.

https://www.mg-restaurace.com/o-nas/

https://www.instagram.com/miroslav_grusz/

DAVID ŠAŠEK - MOLO LIPNO

Od svých 12 let David aktivně působil v kuchyni penzionu svého otce, kde se pod vedením zkušených kuchařů osobně zapojoval do přípravy jídel. Po absolvování kuchařské školy se přesunul do předních pražských pětihvězdičkových hotelů a restaurací, které byly známé svou kvalitou a profesionálním přístupem špičkových tuzemských i zahraničních šéfkuchařů. Další cenné zkušenosti získal při svém působení v luxusní restauraci hotelu Ballynahinch Castle na západě Irska, kde zastával pozici Second Sous Chef. Během této doby měl příležitost spolupracovat s renomovaným šéfkuchařem Laurentem Grasem, který pracoval pro gastronomické ikony, jako jsou Alain Ducasse a Guy Savoy. David se při vaření zaměřuje především na tuzemské suroviny a maso z českých farem. Tím podporuje lokální produkci a klade důraz na kvalitu a autenticitu ingrediencí ve své kuchyni. David je aktuálně šéfkuchařem restaurace MOLO Lipno s jedinečnou přímořskou atmosférou a vyhlášenými pokrmy.

https://www.instagram.com/david_sasek/

VLADIMÍR VANÍČEK – MLÝNEC

Vladimír získal své kulinářské dovednosti a znalosti prostřednictvím tvrdé práce a neustálého zdokonalování. Svou kariéru nastartoval v renomované pražské restauraci Mlýnec, kde se rychle vypracoval a stal se šéfkuchařem. Vladimír je známý svou výjimečnou schopností přinést do jídelníčku nečekané a inovativní prvky. Své menu často obohacuje o suroviny od českých farmářů, čímž podporuje lokální produkci a kvalitu. Jeho jídla jsou připravená s mistrovskou precizností a péčí o každý detail. Svého hosta nechává ponořit se do unikátního spojení chutí a vůní.

https://www.instagram.com/ladavanicek/

ANDY TAN – SASAZU

Andy se narodil na indonéském ostrově Jáva a již od dětství měl vášeň pro vaření. Studoval nejprve v indonéském Solu a později se přesunul do Holandska, kde se zdokonaloval ve speciálních technikách francouzské kuchyně. Tyto dovednosti uplatňoval ve francouzské restauraci Les Pieds Dan L'eau v Haagu a získal zkušenosti v prestižních zařízeních, jako restaurace hotelu Mandarin Oriental, It Rains Fishes v Holandsku a restaurace Zenzi v Indii. Andyho bohatá kariéra stoupala a po dobu 13 let vedl legendární restauraci Vakzuid v Amsterdamu. V současné době je šéfkuchařem restaurace SaSaZu a autorem jejich nejoblíbenějších pokrmů. Andy je proslulý svými gastronomickými kreacemi a jeho vášeň a talent k vaření přinášejí hostům nezapomenutelné chuťové zážitky.

https://www.sasazu.com/cs/people

JIŘÍ ŠTIFT - SIA RESTAURANT

Jiří je uznávaný šéfkuchař a spolumajitel pražské asijské restaurace Sia. S kuchařinou začal ve svých 14 letech a jak sám říká, nic jiného vlastně nezná. Díky praxi v hotelu InterContinental zjistil, co obnáší gastronomické umění, a zůstal mu věrný. Asijská kuchyně mu učarovala během práce na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II., kde měl možnost ochutnat řadu originálních tamních pokrmů. Své zkušenosti přenesl do hotelu Alcron či restaurace pražského hotelu Mandarin Oriental, kde v obou případech působil několik let na pozici šéfkuchaře. V roce 2017 stál u zrodu špičkové asijské restaurace Sia, která se velmi brzy stala top podnikem tohoto segmentu na české scéně. Kromě vedení vlastní restaurace si vyzkoušel porotcování v MasterChef Česko.

https://www.facebook.com/jiristift.cz/

www.siarestaurant.cz

https://www.instagram.com/sia_restaurant/

PETR VLÁSEK – SILQ

Petr se řadí mezi přední osobnosti gastronomie u nás. Od roku 2009 je členem seniorského Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Během svého členství se mu podařilo získat řadu prestižních kulinářských medailí, z nichž nejcennější je historicky první zlatá medaile pro Českou republiku na světovém poháru v Singapuru v roce 2018. V současné době je Petr šéfkuchařem unikátní pražské restaurace SILQ, kde pod jeho vedením vznikají pokrmy, které v sobě snoubí tradiční osvědčené receptury a nejmodernější gastronomické techniky východních kuchyní.
www.silq.cz

https://www.instagram.com/silq_prague/

MAREK ŠÁDA - V ZÁTIŠÍ RESTAURANT

Markův život je spojen s vařením a jak sám říká, vaření je součástí jeho DNA. Dvacetiletá kuchařská zkušenost mu poskytla důležitý nadhled a práce v této oblasti ho naplňuje více než kdy jindy. Při tvorbě pokrmů kladně důraz na použití místních surovin, které si pečlivě vybírá. Zároveň ho velmi zajímají i mezinárodní kulinářské klasiky. Markův nejvýraznější rukopis spočívá ve skvělé kombinaci místních a mezinárodních vlivů.

https://www.instagram.com/chefmareksada/

PAVEL SAPÍK - U SAPÍKŮ

Pavel je respektovaným šéfkuchařem s bohatou kariérou a mnoha kulinářskými úspěchy. Jedním z nejvýznamnějších bylo dvacetileté vedení oceňované restaurace Terasa u Zlaté studně v Praze. Získal také cenné zkušenosti při práci v renomovaných restauracích v zahraničí, včetně Rakouska, Francie a švédské restaurace Frantzén.

Pavel je uznáván pro svou inovativní kuchyni a zároveň pro svůj respekt k tradicím české gastronomie. Nyní navazuje na rodinnou tradici a vede restauraci U Sapíků po svém otci Jaroslavovi. Pavel a jeho otec sdíleli nejen vášeň pro gastronomii, ale také rodinné kuchařské umění a recepty, které byly předávány z generace na generaci. Pavel spojuje tyto rodinné kuchařské poklady se svými vlastními inovativními nápady a technikami a tím hostům přináší nezapomenutelné kulinářské zážitky.

https://www.instagram.com/pavelsapik/