
Recept od Besky z 11. 6. 2023: Rajčatová polévka a focaccia
V neděli 11. 6. bude Besky ve Víkendové Snídani připravovat rajčatovou polévku s focacciou. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Rajčatová polévka:
Suroviny:
1 cibule
2 kusy bobkového listu
Hrst čerstvé bazalky
5 polévkových lžic olivového oleje
1 polévková lžíce cukru
200 ml smetany 33%
700 g...
V neděli 11. 6. bude Besky ve Víkendové Snídani připravovat rajčatovou polévku s focacciou. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Rajčatová polévka:
Suroviny:
1 cibule
2 kusy bobkového listu
Hrst čerstvé bazalky
5 polévkových lžic olivového oleje
1 polévková lžíce cukru
200 ml smetany 33%
700 g rajčatového pyré
100 g parmazánu
Sůl, pepř
Postup:
Nakrájejte najemno cibuli a lehce ji osmažte na olivovém oleji. Přidejte bobkové listy, nasekanou bazalku, cukr a vše zalijte rajčatovým pyré. Vařte při mírné teplotě po dobu 10 minut. V průběhu vaření lehce ohřejte smetanu ke šlehání, jemně osolte, opepřete.
Polévku propasírujte a přidejte k ní připravenou smetanu. Zasypte parmazánem podávejte s focacciou.
Focaccia
Suroviny:
500 g hladké mouky
11 g čerstvého droždí
330 ml vlažné vody
1–2 lžíce olivového oleje
10 g soli
Sůl
Hrst čerstvého rozmarýnu
Sušené rajčiny
Černé olivy
Postup:
Droždí rozdrobte do misky a zalijte vlažnou vodou. Míchejte až do úplného rozpuštění. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku se solí. V mouce udělejte důlek, do kterého vlijte směs droždí a přidejte 1-2 lžíce olivového oleje. Vypracujte vláčné těsto, které nesmí být příliš lepivé. Těsto nechte 30-40 minut kynout. Poté těsto vyklopte na pomoučněný vál, následně je potřeba jej prohníst. Plech si vyložte pečicím papírem, nebo ho vymažte olivovým olejem. Z těsta vytvarujte jednu vyšší placku (nebo dvě menší), kterou přeneste na připravený plech vyložený pečicím papírem. Placku pokapejte olivovým olejem, který následně rozetřete po celém povrchu. Troubu si předehřejte na 220 °C. Plech přikryjte potravinářskou fólií a nechejte zhruba 30 minut kynout. Do vykynutého těsta zapíchejte v pravidelných rozestupech větvičky rozmarýnu, rajčat, oliv, posypte solí a dejte péct do předehřátě trouby na 10–15 minut do zezlátnutí.