
Recept od Petry z 20. 5. 2023: Křepelka s bramborovo-lanýžovou espumou
Dne 20. 5. 2023 bude Petra Vindyšová v pořadu připravovat křepelku s bramborovo-lanýžovou espumou. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Suroviny:
křepelka 1 ks
černý čerstvý lanýž
demi-glace
lanýžový olej
toastový chléb cca 2 plátky na kostičky
suchá dobrá šunka – tři plátky posekat...
Dne 20. 5. 2023 bude Petra Vindyšová v pořadu připravovat křepelku s bramborovo-lanýžovou espumou. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Suroviny:
křepelka 1 ks
černý čerstvý lanýž
demi-glace
lanýžový olej
toastový chléb cca 2 plátky na kostičky
suchá dobrá šunka – tři plátky posekat nadrobno
máslo 2x
brambory na pyré cca 500 g
olej 1 ks
smetana vysokoprocentní 500 ml
mléko
vejce 1 ks
Postup:
Na pánvi si zasmahneme suchou šunku s toastový chlebem pokrájeným na kostičky, ochutíme buď čerstvým lanýžem (stačí čtvrtka – není nutné, ale pro výsledný efekt je to nejlepší varianta), nebo lanýžovou solí, či lanýžovým olejem, přidáme kapku mléka a spojíme se žloutkem.
Křepelku opatrně naplníme vzniklou směsí, posolíme, pomažeme máslem, z alobalu jí vytvoříme manžetku (ukážeme si ve studiu), aby se nám při pečení „nerozjela“ a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů po dobu cca 30 minut.
Brambory oloupeme, nakrájíme na drobné kostky, zasmahneme na másle, zalijeme smetanou a necháme vařit za občasného míchání.
Poté vyšleháme vše v rendlíčku v hladkou směs. Tu ochutíme solí a lanýžovým olejem a přelijeme do lahvičky na espumu. Tu budeme servírovat těsně před podáváním.
Z výpeku z křepelky a ze silného hovězího demi-glace vytvoříme omáčku, do které přidáme čerstvé lanýže na drobné kostičky.
Celý postup přípravy uvidíte ve Víkendové Snídani 20. 5. 2023.