
Recept od Besky z 1. 4. 2023: Šulánky s mákem
Dně 1. 4. 2023 bude Besky ve Víkendové Snídani připravovat šulánky s mákem. Jaké budete potřebovat ingredience? A jaký je postup?
Suroviny:
700 g brambor C
300−350 g polohrubé mouky
2 vejce
špetka soli
150 g másla
200 g mletého máku
50 g moučkového cukru
Krém:
250 g mascarpone
100 g měkkého plnotučného...
Dně 1. 4. 2023 bude Besky ve Víkendové Snídani připravovat šulánky s mákem. Jaké budete potřebovat ingredience? A jaký je postup?
Suroviny:
700 g brambor C
300−350 g polohrubé mouky
2 vejce
špetka soli
150 g másla
200 g mletého máku
50 g moučkového cukru
Krém:
250 g mascarpone
100 g měkkého plnotučného tvarohu
50 g práškového cukru
šťáva z 1⁄2 citronu
Postup:
Brambory uvařte ve slupce a po vystydnutí je oloupejte, prolisujte přes lis na brambory nebo nastrouhejte najemno a dejte do mísy. Přidejte mouku a vejce a vypracujte těsto. Těsto vyložte na pomoučenou pracovní desku a vytvarujte z něj dlouhé válečky o průměru 1,5 cm a ty pokrájejte na 3cm válečky. Válečky domodelujte v rukou, aby měly špičaté konce a vznikly z nich šulánky.
Do velkého hrnce nalijte dostatečné množství vody, osolte ji a přiveďte k varu. Šulánky vhoďte do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Vyberte je děrovanou naběračkou, nechte okapat a dejte bokem. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte mletý mák a cukr. Promíchejte, přidejte šulánky a důkladně je ve směsi obalte. Pánev odstavte.
Připravte krém. V misce krátce vyšlehejte mascarpone, tvaroh a cukr s citronovou šťávou.
Šulánky naservírujte na talíře a navrch naneste kopeček krému z mascarpone a tvarohu. Polijte rozpuštěným máslem.