Recept od Pavlíny z 26. 3. 2023: Velikonoční mrkvové cupcaky

Dne 26. 3. 2023 bude Pavlína Lubojatzky v pořadu připravovat velikonoční mrkvové cupcaky. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup? 

Suroviny na 10 cupcaků:

Sypká směs:

120 g hladké pšeničné mouky

60 g třtinového cukru

1/2 ČL mleté cejlonské skořice

1/8 ČL mletého kardamomu

3/4 ČL...

Dne 26. 3. 2023 bude Pavlína Lubojatzky v pořadu připravovat velikonoční mrkvové cupcaky. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup? 

Suroviny na 10 cupcaků:

Sypká směs:

120 g hladké pšeničné mouky

60 g třtinového cukru

1/2 ČL mleté cejlonské skořice

1/8 ČL mletého kardamomu

3/4 ČL kypřicího prášku do pečiva

1/8 ČL sody

40 g bílé čokolády

10 g plátků mandlí, případně celých mandlí

40 g sušených meruněk

Tekutá směs:

2 vejce vel. M

42 g pomerančové šťávy (šťáva zhruba z jednoho většího středního pomeranče)

kůra z 1/2 středního bio pomeranče

špetka soli

112 g očištěné bio mrkve

75 g olivového oleje

1 ČL citronové šťávy

Krém:

125 g polotučného tuhého tvarohu

75 g ricotty

22 g medu

15 g bílé čokolády

K servírování (množství dle chuti):

velikonoční cukrovinky

mandle

kakaové boby

sušené květy

Postup:

Odpočinutí surovin. Všechny suroviny na pečení vyjmeme z lednice a necháme je odpočívat v pokojové teplotě min. 30 min.

Příprava formiček. Do plechu na cupcaky položíme papírové košíčky.

Příprava sypké směsi. Ve velké míse prosejeme všechny sypké suroviny – hladkou mouku, prášek do pečiva, mletou skořici, mletý kardamom, přidáme nahrubo nasekanou bílou čokoládu, nahrubo nakrájené sušené meruňky, cukr, plátky mandlí anebo nahrubo nasekané blanšírované mandle a sodu. Stěrkou promícháme.

Příprava mrkve. Mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno.

Příprava tekuté směsi. Ve střední míse smícháme kůru a šťávu z pomeranče, žloutky (bílky klepneme do vysoké nádoby stranou), olej a citronovou šťávu. Vše promícháme metličkou. Do mísy k tekuté směsi vložíme nastrouhanou mrkev a metličkou promícháme. Bílky vyšleháme se solí dotuha a necháme je zatím stranou.

Předehřev trouby. Troubu předehřejeme na 160 °C horkovzduch, rošt necháme uprostřed trouby.

Zhotovení těsta. Do sypké směsi nalijeme tekutou směs a stěrkou promícháme. Nemícháme zbytečně dlouho, aby se moc neprovázala vlákna lepku.

Do těsta přidáme 1/3 sněhu a ledabyle promícháme do těsta, abychom si jej naředili. Následně přidáme další druhou třetinu těsta a nyní už stěrkou převalujeme těsto přes sníh tak, abychom do něj vnesli co nejvíce vzduchu.

To stejné provedeme i s poslední třetinou sněhu. Pracujeme jemně, aby sníh neklesnul.

Těsto nejlépe naběračkou na zmrzlinu nalijeme zhruba do 3/4 každého košíčku.

Pečení. Pečeme 20–25 min, záleží na velikosti cupcaků a vaší trouby. Propečenost cupcaků vyzkoušíme zapíchnutím špejle do nejtlustší části těsta. Pokud na špejli nezůstalo žádné těsto, pak cupcaky vyjmeme z trouby a necháme je zhruba 5 min odpočívat v pokojové teplotě. Následně cupcaky vyjmeme z plechu a položíme je na chladicí mřížku.

Příprava krému. Zatímto se cupcaky pečou, do vysoké nádoby vložíme polotučný tvaroh, ricottu, med a rozpuštěnou bílou čokoládu. Vše společně tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička vyšleháme do hladkého krému. Vložíme do lednici vychladit minimálně na 1 hod.

Zhotovení cupcaků. Na vychlazené cupcaky nyní navrstvíme krém do tvaru rustikálního hnízda. Hotové cupcaky ozdobíme různými velikonočními cukrovinkami, necháme ještě 30 min zachladit a můžeme podávat.

Celý postup přípravy uvidíte ve Víkendové Snídani 26. 3. 2023.

Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. 

Nejnovější videa z pořadu Víkendová Snídaně

Obsazení - 2022

Nejnovější články k pořadu Víkendová Snídaně

Podobné pořady