
Recept od Pavlíny z 26. 3. 2023: Velikonoční mrkvové cupcaky
Dne 26. 3. 2023 bude Pavlína Lubojatzky v pořadu připravovat velikonoční mrkvové cupcaky. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Suroviny na 10 cupcaků:
Sypká směs:
120 g hladké pšeničné mouky
60 g třtinového cukru
1/2 ČL mleté cejlonské skořice
1/8 ČL mletého kardamomu
3/4 ČL...
Dne 26. 3. 2023 bude Pavlína Lubojatzky v pořadu připravovat velikonoční mrkvové cupcaky. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Suroviny na 10 cupcaků:
Sypká směs:
120 g hladké pšeničné mouky
60 g třtinového cukru
1/2 ČL mleté cejlonské skořice
1/8 ČL mletého kardamomu
3/4 ČL kypřicího prášku do pečiva
1/8 ČL sody
40 g bílé čokolády
10 g plátků mandlí, případně celých mandlí
40 g sušených meruněk
Tekutá směs:
2 vejce vel. M
42 g pomerančové šťávy (šťáva zhruba z jednoho většího středního pomeranče)
kůra z 1/2 středního bio pomeranče
špetka soli
112 g očištěné bio mrkve
75 g olivového oleje
1 ČL citronové šťávy
Krém:
125 g polotučného tuhého tvarohu
75 g ricotty
22 g medu
15 g bílé čokolády
K servírování (množství dle chuti):
velikonoční cukrovinky
mandle
kakaové boby
sušené květy
Postup:
Odpočinutí surovin. Všechny suroviny na pečení vyjmeme z lednice a necháme je odpočívat v pokojové teplotě min. 30 min.
Příprava formiček. Do plechu na cupcaky položíme papírové košíčky.
Příprava sypké směsi. Ve velké míse prosejeme všechny sypké suroviny – hladkou mouku, prášek do pečiva, mletou skořici, mletý kardamom, přidáme nahrubo nasekanou bílou čokoládu, nahrubo nakrájené sušené meruňky, cukr, plátky mandlí anebo nahrubo nasekané blanšírované mandle a sodu. Stěrkou promícháme.
Příprava mrkve. Mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno.
Příprava tekuté směsi. Ve střední míse smícháme kůru a šťávu z pomeranče, žloutky (bílky klepneme do vysoké nádoby stranou), olej a citronovou šťávu. Vše promícháme metličkou. Do mísy k tekuté směsi vložíme nastrouhanou mrkev a metličkou promícháme. Bílky vyšleháme se solí dotuha a necháme je zatím stranou.
Předehřev trouby. Troubu předehřejeme na 160 °C horkovzduch, rošt necháme uprostřed trouby.
Zhotovení těsta. Do sypké směsi nalijeme tekutou směs a stěrkou promícháme. Nemícháme zbytečně dlouho, aby se moc neprovázala vlákna lepku.
Do těsta přidáme 1/3 sněhu a ledabyle promícháme do těsta, abychom si jej naředili. Následně přidáme další druhou třetinu těsta a nyní už stěrkou převalujeme těsto přes sníh tak, abychom do něj vnesli co nejvíce vzduchu.
To stejné provedeme i s poslední třetinou sněhu. Pracujeme jemně, aby sníh neklesnul.
Těsto nejlépe naběračkou na zmrzlinu nalijeme zhruba do 3/4 každého košíčku.
Pečení. Pečeme 20–25 min, záleží na velikosti cupcaků a vaší trouby. Propečenost cupcaků vyzkoušíme zapíchnutím špejle do nejtlustší části těsta. Pokud na špejli nezůstalo žádné těsto, pak cupcaky vyjmeme z trouby a necháme je zhruba 5 min odpočívat v pokojové teplotě. Následně cupcaky vyjmeme z plechu a položíme je na chladicí mřížku.
Příprava krému. Zatímto se cupcaky pečou, do vysoké nádoby vložíme polotučný tvaroh, ricottu, med a rozpuštěnou bílou čokoládu. Vše společně tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička vyšleháme do hladkého krému. Vložíme do lednici vychladit minimálně na 1 hod.
Zhotovení cupcaků. Na vychlazené cupcaky nyní navrstvíme krém do tvaru rustikálního hnízda. Hotové cupcaky ozdobíme různými velikonočními cukrovinkami, necháme ještě 30 min zachladit a můžeme podávat.
Celý postup přípravy uvidíte ve Víkendové Snídani 26. 3. 2023.