
Recept od Pavlíny z 29. 1. 2023: Borůvkovo-citronové bábovičky
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 29. 1. 2023 bude Pavlína Lubojatzky v pořadu připravovat valentýnské borůvkovo-citronové bábovičky s arašídovo-citronovým krémem. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Bábovičky:
140 g hladké mouky
60 g celozrnné mouky
100 g...
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 29. 1. 2023 bude Pavlína Lubojatzky v pořadu připravovat valentýnské borůvkovo-citronové bábovičky s arašídovo-citronovým krémem. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Bábovičky:
140 g hladké mouky
60 g celozrnné mouky
100 g světlého třtinového cukru
špetku soli
1/4 ČL prášku do pečiva (bez fosfátů)
1/4 ČL sody
zrníčka ze 4 cm vanilkového lusku
kůra z 1/4 bio citronu
140 g podmáslí
60 g másla (+ 1 PL na vymazání formiček)
2 vejce vel. M
100 g citronády
100 g mražených (v létě čerstvých) lesních borůvek
1 ČL hladké mouky
Arašídový krém:
100 g mascarpone
100 g bílého jogurtu
2 ČL kvalitního rumu
20 g cukru moučky
2 ČL citronády
40 g arašídového másla s bílou čokoládou
Na dozdobení (dle chuti):
kakaové boby
pár kuliček mražených/čerstvých lesních borůvek
lístky čerstvé meduňky
pudrový cukr
Všechny suroviny na bábovičky z lednice vyjmeme a necháme 30 min. v pokojové teplotě. Děláme to proto, aby se výsledné těsto nesrazilo vlivem rozdílnosti teplot.
Na sypkou směs do velké mísy prosejeme přes jemné sítko hladkou (140 g) a celozrnnou mouku (60 g) – kousky otrub u celozrnné mouky, které zbydou v sítku, taktéž vysypeme do mísy. Přisypeme cukr (100 g), sůl (špetka), kypřicí prášek (1/4 ČL) a sodu (1/4 ČL). Přidáme zrníčka z vanilkového lusku (4 cm) a najemno nastrouhanou kůru z bio citronu (1/4). Vše společně vařečkou promícháme.
Do střední mísy nalijeme podmáslí (140 g), rozpuštěné máslo (60 g), žloutky (2) (bílky [2] vložíme do vysoké nádoby vhodné na šlehání) a citronádu (100 g). Metličkou společně všechny tekuté suroviny prošleháme.
Troubu předehřejeme na 180 °C horkovzduch.
Nyní pečlivě mašlovačkou vytřeme rozpuštěným máslem (1 PL) všechna zákoutí formy. Na tyto mini bábovičky nepoužíváme olej ve spreji, protože je v bábovce cítit. A to já teda radši chuť másla než oleje. :-))
Bílky ve vysoké nádobě vyšleháme tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička dotuha.
Teprve teď do sypké směsi přelijeme tekutou směs, jen tak, aby se těsto spojilo, vařečkou promícháme. Začneme natřikrát přidávat sníh. Každou část sněhu přidáváme postupně a stěrkou se snažíme sníh zabalit do zbytku těsta. Děláme to opatrně, abychom si udrželi těsto co nejvíce nadýchané.
Nyní vyjmeme lesní borůvky (100 g) z mrazáku a promícháme je s hladkou moukou (1 ČL). Tento trik zabrání tomu, že se borůvky propadnou na dno formy.
Do mísy s těstem přidáme obalené borůvky a velice krátce stěrkou promícháme, aby se těsto co nejméně zabarvilo.
Teď pracujeme rychle. Protože borůvky začnou pouštět šťávu a zbarvovat nám těsto tím, jak se začnou rozmrazovat. Všechny bábovičky naplníme těstem. Na tuto formu o objemu 950 ml vyšlo těsto naprosto přesně. Dospod bábovičky jsem se snažila lžící vkládat těsto, které není moc obarvené, aby byly bábovičky po upečení na povrchu pěknější. Ale to je jen estetická záležitost. :-))
Pečeme na středním roštu 16 min. Nezapomeneme samozřejmě ke konci této doby do bábovičky píchnout dřevěnou špejlí. Pokud se na ni nic nepřichytí, bábovičky vyjmeme. Nebojte se toho, že nebudou mít na povrchu takovou tu pevnější kůrku, jak to známe z klasických bábovek. Je to dáno tím, že tohle těsto je opravdu jemné, nadýchané, spíše až muffinové.
Po upečení položíme plát na 5 min. vychladnout na pracovní plochu. Po této době bábovičky opatrně vyklopíme na chladicí mřížku, kde je necháme plně vychladnout.
Mezitím, co se bábovičky pečou, připravíme krém. Ve střední misce smícháme mascarpone (100 g) – případnou tekutinu vylijeme, abychom si moc nezředili krém, bílý jogurt (100 g), rum (2 ČL), cukr moučku (20 g), citronádu (2 ČL) a arašídové máslo s bílou čokoládou (40 g). Metličkou vše promícháme do jemného krému a vložíme přikryté voskovaným ubrouskem (nebo potravinářskou fólií) do lednice vychladit, dokud bábovičky nevychladnou.
A poslední část – kompletace. Do bábovičky pokojové teploty lžičkou navrstvíme co nejvíce krému, vše posypeme kakaovými boby, dozdobíme pár kuličkami borůvek, lístky čerstvé meduňky a přes sítko jemně posypeme cukrem. A to je vše. Snadné, že? :-)) Pokud všechny bábovičky nesníte hned, pak je uchovejte v krabičce bez přístupu vzduchu v lednici, ale před servírováním je nechte aspoň 15 min. povolit v pokojové teplotě, aby se všechny chutě správně rozvinuly.