Recept od Besky z 7. 1. 2023: Thajské kari

Publikováno

Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 7. 1. 2023 bude Besky ve Víkendové Snídani připravovat thajské kari. Co všechno k tomu budete potřebovat a jaký je postup?

Suroviny:

kari pasta

3 šalotky

5 stroužků česneku 3−4cm kousek zázvoru

1 zelená chilli paprička

2 citronové trávy

velká...

Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 7. 1. 2023 bude Besky ve Víkendové Snídani připravovat thajské kari. Co všechno k tomu budete potřebovat a jaký je postup?

Suroviny:

kari pasta

3 šalotky

5 stroužků česneku 3−4cm kousek zázvoru

1 zelená chilli paprička

2 citronové trávy

velká hrst koriandru

2 stonky thajské bazalky

3 lžíce rostlinného oleje

50 ml vody dle potřeby

Na masovou směs:

800 g vykostěných kuřecích stehen

1 bílá cibule

1 celá skořice

1 badyán

2 lžíce hnědého cukru

1 plechovka kokosového mléka (400 ml)

200 ml kuřecího vývaru

4 lžíce rybí omáčky

2 lžíce sójové omáčky přirozeně fermentované

2 lžíce kurkumy

1 limetka

50 g hráškových lusků

sůl a čerstvě mletý pepř

Na ozdobu:

hrst čerstvého koriandru, 1 červená chilli paprička

Suroviny na chléb rotti:

220 ml vlažné vody

360−400 g hladké mouky

20 ml olivového oleje

4 g kypřicího prášku

špetka soli

3−4 lžíce olivového oleje na opékání

Postup:

Nejdříve připravte kari pastu: šalotku, česnek a zázvor oloupejte a s chilli papričkou a citronovou trávou vše pokrájejte nahrubo a mixujte spolu s olejem nahrubo. Přidejte ostatní suroviny na kari pastu a rozmixujte dohladka. Nebojte se přidat trochu vody, aby se vám pasta lépe mixovala, voda se při restovaní pasty stejně vypaří.

Maso nakrájejte na menší kousky, osolte ho a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky.

Rozpalte pánev, dejte do ní kari pastu a restujte ji do „polovysušení“. Poté přidejte cibuli a po dvou minutách maso, promíchejte a opékejte vše společně 5−6 minut. Přidejte skořici, badyán

a cukr, zalijte kokosovým mlékem a kuřecím vývarem. Promíchejte, dochuťte rybí a sójovou omáčkou, kurkumou a pepřem. Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni dusit pod pokličkou cca 20 minut do změknutí. Odstraňte pokličku a nechte chvíli tekutinu odpařovat, aby byla omáčka hustší.

Odstavte, z omáčky vyndejte maso, skořici a badyán a tyčovým nebo stolním mixérem ji mixujte dohladka a propasírujte přes cedník. Maso vložte zpět do omáčky, přidejte hráškové lusky a povařte ještě 3 minuty. Servírujte bohatě zakápnuté limetou, zasypané koriandrem a na kolečka pokrájenou červenou chilli papričkou s chlebem rotti.

Postup chléb rotti:

Všechny suroviny důkladně promíchejte a vypracujte hladké, málo lepivé těsto. Nechte odležet v pokojové teplotě cca 30 minut zakryté potravinářskou fólií. Někdy je potřeba přidat více mouky, tedy 1−2 lžíce mouky navíc. Z těsta vytvarujte 6 kuliček o velikosti vejce a z nich placičky

o tloušťce 5 mm. V pánvi rozpalte trochu oleje a placky na něm opečte dozlatova z obou stran.

Nejnovější videa z pořadu Víkendová Snídaně

Obsazení - 2022

Nejnovější články k pořadu Víkendová Snídaně

Podobné pořady