
Recept od Besky z 7. 1. 2023: Thajské kari
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 7. 1. 2023 bude Besky ve Víkendové Snídani připravovat thajské kari. Co všechno k tomu budete potřebovat a jaký je postup?
Suroviny:
kari pasta
3 šalotky
5 stroužků česneku 3−4cm kousek zázvoru
1 zelená chilli paprička
2 citronové trávy
velká...
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 7. 1. 2023 bude Besky ve Víkendové Snídani připravovat thajské kari. Co všechno k tomu budete potřebovat a jaký je postup?
Suroviny:
kari pasta
3 šalotky
5 stroužků česneku 3−4cm kousek zázvoru
1 zelená chilli paprička
2 citronové trávy
velká hrst koriandru
2 stonky thajské bazalky
3 lžíce rostlinného oleje
50 ml vody dle potřeby
Na masovou směs:
800 g vykostěných kuřecích stehen
1 bílá cibule
1 celá skořice
1 badyán
2 lžíce hnědého cukru
1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
200 ml kuřecího vývaru
4 lžíce rybí omáčky
2 lžíce sójové omáčky přirozeně fermentované
2 lžíce kurkumy
1 limetka
50 g hráškových lusků
sůl a čerstvě mletý pepř
Na ozdobu:
hrst čerstvého koriandru, 1 červená chilli paprička
Suroviny na chléb rotti:
220 ml vlažné vody
360−400 g hladké mouky
20 ml olivového oleje
4 g kypřicího prášku
špetka soli
3−4 lžíce olivového oleje na opékání
Postup:
Nejdříve připravte kari pastu: šalotku, česnek a zázvor oloupejte a s chilli papričkou a citronovou trávou vše pokrájejte nahrubo a mixujte spolu s olejem nahrubo. Přidejte ostatní suroviny na kari pastu a rozmixujte dohladka. Nebojte se přidat trochu vody, aby se vám pasta lépe mixovala, voda se při restovaní pasty stejně vypaří.
Maso nakrájejte na menší kousky, osolte ho a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky.
Rozpalte pánev, dejte do ní kari pastu a restujte ji do „polovysušení“. Poté přidejte cibuli a po dvou minutách maso, promíchejte a opékejte vše společně 5−6 minut. Přidejte skořici, badyán
a cukr, zalijte kokosovým mlékem a kuřecím vývarem. Promíchejte, dochuťte rybí a sójovou omáčkou, kurkumou a pepřem. Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni dusit pod pokličkou cca 20 minut do změknutí. Odstraňte pokličku a nechte chvíli tekutinu odpařovat, aby byla omáčka hustší.
Odstavte, z omáčky vyndejte maso, skořici a badyán a tyčovým nebo stolním mixérem ji mixujte dohladka a propasírujte přes cedník. Maso vložte zpět do omáčky, přidejte hráškové lusky a povařte ještě 3 minuty. Servírujte bohatě zakápnuté limetou, zasypané koriandrem a na kolečka pokrájenou červenou chilli papričkou s chlebem rotti.
Postup chléb rotti:
Všechny suroviny důkladně promíchejte a vypracujte hladké, málo lepivé těsto. Nechte odležet v pokojové teplotě cca 30 minut zakryté potravinářskou fólií. Někdy je potřeba přidat více mouky, tedy 1−2 lžíce mouky navíc. Z těsta vytvarujte 6 kuliček o velikosti vejce a z nich placičky
o tloušťce 5 mm. V pánvi rozpalte trochu oleje a placky na něm opečte dozlatova z obou stran.