
Recept od Besky z 18. 12. 2022: Cukroví na Vánoce
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 18. 12. 2022 bude Besky v pořadu připravovat cukroví na Vánoce. Co všechno k tomu budete potřebovat?
Vaječný koňak
Suroviny:
5 ks žloutků
300 ml mléka
300 ml rumu
200 ml smetany 33%
30 g cukru krystalu
1 vanilkový lusk
Postup:
V robotu vyšleháme...
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 18. 12. 2022 bude Besky v pořadu připravovat cukroví na Vánoce. Co všechno k tomu budete potřebovat?
Vaječný koňak
Suroviny:
5 ks žloutků
300 ml mléka
300 ml rumu
200 ml smetany 33%
30 g cukru krystalu
1 vanilkový lusk
Postup:
V robotu vyšleháme cukr se žloutky. V hrnci zahřejeme mléko, smetanu a vanilkový lusk. Na vyšlehané žloutky v pěnu nalijeme horkou směs mléka a smetany. Zamícháme a opět vrátíme na plotnu a vaříme do preferované konzistence. Pak ochutíme rumem. Skladujeme v chladu.
Šlehačkové hvězdy
Suroviny:
200 g polohrubé mouky
50 g mletých ořechů (lískových)
125 ml smetany 33%
125 g másla
Obalování:
100 g cukru moučky
4 ks vanilkového cukru
Postup:
Mouku, ořechy, sůl a trochu změklého másla zapracujeme do jednotné hmoty. Přendáme do kotlíku s plochým šlehačem a pomalu přiléváme smetanu. Hotové těsto zabalíme do potravinářské folie a na hodinu dáme odpočinout do lednice. Odležené těsto vyválíme do tloušťky 3 mm a vykrajujeme hvězdy. V troubě pečeme na 180 stupňů cca 14 minut. Všechny suroviny na obalování smícháme v misce a ihned, jakmile hvězdičky vyndáme z trouby, obalujeme.
Kokosové kuličky (nepečené)
30 ks
Suroviny:
300 ml kondenzovaného mléka (1 plechovka)
290 g strouhaného kokosu
150 g mandlí
Postup:
250 g kokosu spojíme s kondenzovaným mlékem. Vytvoříme konzistentní hmotu, ze které tvarujeme kuličky, vložíme do každé 1 mandli a pak kuličky obalíme ve zbylém kokosu. Necháme vychladit v lednici.
Šuhajdy
5 ks
Suroviny:
200 g hořké čokolády
100 g másla
200 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
100 ml plnotučného mléka
60–80 ml rumu
Postup:
Ve vodní lázni roztopíme čokoládu s máslem. Kousek nalijeme do každého košíčku, necháme zatuhnout. V rendlíku spojíme cukr, ořechy, mléko a piškoty. Vaříme do spojení, pak přidáme rum. Do košíčku plníme ořechovou náplň, kterou zalijeme zbylou čokoládou. Zdobíme ořechy.