
Recept od Besky z 4. 12. 2022: Domácí pappardelle s lososem a smetanovou omáčkou
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 4. 12. 2022 bude Besky v pořadu připravovat domácí pappardelle s lososem a smetanovou omáčkou. Co budete potřebovat na 4 porce?
Suroviny
400 g čerstvých těstovin
400 g lososa bez kůže
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
100 ml bílého...
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 4. 12. 2022 bude Besky v pořadu připravovat domácí pappardelle s lososem a smetanovou omáčkou. Co budete potřebovat na 4 porce?
Suroviny
400 g čerstvých těstovin
400 g lososa bez kůže
2 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
100 ml bílého suchého vína
300 ml smetany ke šlehání (33%)
3 snítky kopru
30 g másla
kůra a šťáva z 1 citronu
sůl a pepř
Těsto na těstoviny
150 g mouky semolina
150 g hladké mouky
3 vejce
špetka soli
3 PL olivového oleje
1–3 PL vody
Těstoviny:
1. Do mísy od robotu vsypte obě mouky, vyklepněte vejce, přidejte sůl a olej, za pomoci hnětacího háku začněte směs míchat. Po chvíli přidejte 1 PL vody a podle konzistence těsta uvidíte, jestli ještě přidat. Těsto bude tvarovat „suchý písek“ a hrudky. Dál ho zapracovávejte a po 3 minutách směs vyberte a ještě pořádně propracujte rukama. Pak ho zabalte do fólie a nechte odležet v lednici min. 2 hodiny. Těsto protáhněte nástavcem na válení těsta, ručně se to opravdu složitě válí. Vypracujte tenké plátky, které pak nakrájíte na požadované kousky, papardelle mají 2–3 cm šířku. Vařte v osolené vodě cca 4–5 min.
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě, aby byly tzv. al dente.
2. Mezitím nakrájejte filet lososa na větší kostky. Osolte ho a opepřete. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
3. V pánvi zahřejte olej, vložte do něj česnek a opečte dosklovita. Přidejte lososa a opékejte ho, dokud na povrchu nezezlátne, trvá to asi 5 min. Následně podlijte bílým vínem, které nechte zcela vyvařit. Přidejte smetanu a nasekaný kopr, osolte a přiveďte k varu, odstavte z plotny a vmíchejte do směsi studené máslo. Jakmile se rozpustí, přidejte uvařené papardelle a zlehka promíchejte. Servírujte do talířů, zakapejte pár kapkami citronové šťávy a posypejte nastrouhanou citronovou kůrou a posekaným koprem. Na závěr opepřete.