
Recept od Petry z 26. 11. 2022: Losos se strouhankou a omáčkou Beurre Blanc
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 26. 11. 2022 bude Petra Vindyšová ve Víkendové Snídani připravovat lososa se strouhankou, omáčkou Beurre Blanc, plněnou šalotkou a máslovým bramborem. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Suroviny na maso
•filet z lososa
•hrubozrnn...
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 26. 11. 2022 bude Petra Vindyšová ve Víkendové Snídani připravovat lososa se strouhankou, omáčkou Beurre Blanc, plněnou šalotkou a máslovým bramborem. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Suroviny na maso
•filet z lososa
•hrubozrnná sůl
•cukr krystal
•strouhanka ze světlého pečiva
•máslo
•kopr
•čerstvá citronová šťáva
Suroviny na šalotku a rozvar:
•šalotka
•jeden díl jablečného octa
•dva díly vody
•cukr, sůl
•nové koření
•bobkový list
•crème fraîche
•citronová šťáva
•kopr
Suroviny na omáčku Beurre Blanc:
•šalotka
•máslo
•bílé víno
Suroviny na přílohu:
•brambor přílohový
•máslo
Postup:
Lososa zbavíme kůže a necháme marinovat ve směsi ze soli a cukru po dobu 12 minut. Poté ho umyjeme a vložíme do pekáčku na pečící papír.
Na pánvi rozehřejeme cca čtvrt kostky másla, přisypeme strouhanku a spojíme. Poté dochutíme solí, čerstvou citronovou šťávou a nasekaným koprem. Vzniklou směs položíme v rovnoměrné vrstvě na rybu a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu 20 minut.
Očištěné šalotky překrojíme na půlky, vybereme k sobě sedící „dvojičky” a ty velmi rychle spaříme v hrnci s horkou vodou – cca 6 vteřin. Poté je vyndáme a necháme chvíli v ledové vodě. Následně stáhneme tzv. kůži a připravíme rozvar. Smícháme ocet, vodu a koření v rendlíku a necháme zavařit, abychom se zbavili nepříjemného octového aroma. Lák je potřeba pečlivě ochutit a nechat vychladnout. Poté v něm necháme namarinovat šalotkové půlky.
Ty pak budeme plnit směsí z crème fraîche, soli, citronové šťávy a kopru.
Dáme brambor vařit ve slupce a mezitím se vrhneme na omáčku. Té se přezdívá „bílé máslo”.
Vezmeme 3 větší šalotky, nasekáme nadrobno a necháme zesklovatět na pánvičce. Poté přilijeme cca 2–3dcl dobrého bílého vína a necháme odpařit alkohol a redukovat. Poté směs přelijeme do čisté nádoby přes sítko, přičemž šalotky ještě pomačkáme, ať z nich dostaneme co nejvíc chuti. Směs v čistém rendlíčku dochutíme solí a postupně přidáváme máslo – až dosáhneme omáčkové konzistence.
Brambory na závěr osmahneme na másle a ozdobíme