Recept od Petry z 26. 11. 2022: Losos se strouhankou a omáčkou Beurre Blanc

Publikováno

Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 26. 11. 2022 bude Petra Vindyšová ve Víkendové Snídani připravovat lososa se strouhankou, omáčkou Beurre Blanc, plněnou šalotkou a máslovým bramborem. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup? 

Suroviny na maso

•filet z lososa

•hrubozrnn...

Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 26. 11. 2022 bude Petra Vindyšová ve Víkendové Snídani připravovat lososa se strouhankou, omáčkou Beurre Blanc, plněnou šalotkou a máslovým bramborem. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup? 

Suroviny na maso

•filet z lososa

•hrubozrnná sůl

•cukr krystal

•strouhanka ze světlého pečiva

•máslo

•kopr

•čerstvá citronová šťáva

Suroviny na šalotku a rozvar:

•šalotka

•jeden díl jablečného octa

•dva díly vody

•cukr, sůl

•nové koření

•bobkový list

•crème fraîche

•citronová šťáva

•kopr

Suroviny na omáčku Beurre Blanc:

•šalotka

•máslo

•bílé víno

Suroviny na přílohu:

•brambor přílohový

•máslo

Postup:

Lososa zbavíme kůže a necháme marinovat ve směsi ze soli a cukru po dobu 12 minut. Poté ho umyjeme a vložíme do pekáčku na pečící papír.

Na pánvi rozehřejeme cca čtvrt kostky másla, přisypeme strouhanku a spojíme. Poté dochutíme solí, čerstvou citronovou šťávou a nasekaným koprem. Vzniklou směs položíme v rovnoměrné vrstvě na rybu a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu 20 minut.

Očištěné šalotky překrojíme na půlky, vybereme k sobě sedící „dvojičky” a ty velmi rychle spaříme v hrnci s horkou vodou – cca 6 vteřin. Poté je vyndáme a necháme chvíli v ledové vodě. Následně stáhneme tzv. kůži a připravíme rozvar. Smícháme ocet, vodu a koření v rendlíku a necháme zavařit, abychom se zbavili nepříjemného octového aroma. Lák je potřeba pečlivě ochutit a nechat vychladnout. Poté v něm necháme namarinovat šalotkové půlky.

Ty pak budeme plnit směsí z crème fraîche, soli, citronové šťávy a kopru.

Dáme brambor vařit ve slupce a mezitím se vrhneme na omáčku. Té se přezdívá „bílé máslo”.

Vezmeme 3 větší šalotky, nasekáme nadrobno a necháme zesklovatět na pánvičce. Poté přilijeme cca 2–3dcl dobrého bílého vína a necháme odpařit alkohol a redukovat. Poté směs přelijeme do čisté nádoby přes sítko, přičemž šalotky ještě pomačkáme, ať z nich dostaneme co nejvíc chuti. Směs v čistém rendlíčku dochutíme solí a postupně přidáváme máslo – až dosáhneme omáčkové konzistence.

Brambory na závěr osmahneme na másle a ozdobíme

Nejnovější videa z pořadu Víkendová Snídaně

Obsazení - 2022

Nejnovější články k pořadu Víkendová Snídaně

Podobné pořady