Recept od Petry z 26. 11. 2022: Losos se strouhankou a omáčkou Beurre Blanc

Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 26. 11. 2022 bude Petra Vindyšová ve Víkendové Snídani připravovat lososa se strouhankou, omáčkou Beurre Blanc, plněnou šalotkou a máslovým bramborem. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup? 

Suroviny na maso

•filet z lososa

•hrubozrnn...

Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 26. 11. 2022 bude Petra Vindyšová ve Víkendové Snídani připravovat lososa se strouhankou, omáčkou Beurre Blanc, plněnou šalotkou a máslovým bramborem. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup? 

Suroviny na maso

•filet z lososa

•hrubozrnná sůl

•cukr krystal

•strouhanka ze světlého pečiva

•máslo

•kopr

•čerstvá citronová šťáva

Suroviny na šalotku a rozvar:

•šalotka

•jeden díl jablečného octa

•dva díly vody

•cukr, sůl

•nové koření

•bobkový list

•crème fraîche

•citronová šťáva

•kopr

Suroviny na omáčku Beurre Blanc:

•šalotka

•máslo

•bílé víno

Suroviny na přílohu:

•brambor přílohový

•máslo

Postup:

Lososa zbavíme kůže a necháme marinovat ve směsi ze soli a cukru po dobu 12 minut. Poté ho umyjeme a vložíme do pekáčku na pečící papír.

Na pánvi rozehřejeme cca čtvrt kostky másla, přisypeme strouhanku a spojíme. Poté dochutíme solí, čerstvou citronovou šťávou a nasekaným koprem. Vzniklou směs položíme v rovnoměrné vrstvě na rybu a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu 20 minut.

Očištěné šalotky překrojíme na půlky, vybereme k sobě sedící „dvojičky” a ty velmi rychle spaříme v hrnci s horkou vodou – cca 6 vteřin. Poté je vyndáme a necháme chvíli v ledové vodě. Následně stáhneme tzv. kůži a připravíme rozvar. Smícháme ocet, vodu a koření v rendlíku a necháme zavařit, abychom se zbavili nepříjemného octového aroma. Lák je potřeba pečlivě ochutit a nechat vychladnout. Poté v něm necháme namarinovat šalotkové půlky.

Ty pak budeme plnit směsí z crème fraîche, soli, citronové šťávy a kopru.

Dáme brambor vařit ve slupce a mezitím se vrhneme na omáčku. Té se přezdívá „bílé máslo”.

Vezmeme 3 větší šalotky, nasekáme nadrobno a necháme zesklovatět na pánvičce. Poté přilijeme cca 2–3dcl dobrého bílého vína a necháme odpařit alkohol a redukovat. Poté směs přelijeme do čisté nádoby přes sítko, přičemž šalotky ještě pomačkáme, ať z nich dostaneme co nejvíc chuti. Směs v čistém rendlíčku dochutíme solí a postupně přidáváme máslo – až dosáhneme omáčkové konzistence.

Brambory na závěr osmahneme na másle a ozdobíme

Nejnovější videa z pořadu Víkendová Snídaně

Obsazení - 2023

Nejnovější články k pořadu Víkendová Snídaně

Podobné pořady