Recept od Pavlíny z 20. 11. 2022: Kuřecí Tikka Masal

Publikováno

Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 20. 11. 2022 bude Pavlína Lubojatzky v pořadu připravovat kuřecí Tikka Masal. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup? 

Suroviny pro 4 osoby:

Maso:

130 g (1 balení) 5% řeckého jogurtu

4 stroužky česneku

3 cm čerstvého zázvoru

2...

Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 20. 11. 2022 bude Pavlína Lubojatzky v pořadu připravovat kuřecí Tikka Masal. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup? 

Suroviny pro 4 osoby:

Maso:

130 g (1 balení) 5% řeckého jogurtu

4 stroužky česneku

3 cm čerstvého zázvoru

2 vrchovaté ČL koření Garam másala

1 ČL sladké mleté papriky

1/2 ČL mleté kurkumy

1/4 ČL mletého římského kmínu

1 ČL soli

špetka sušených chilli vloček

2 ČL rostlinného oleje + 3 PL na smažení

600 g kuřecích farmářských prsou

Omáčka:

40 g nesolených kešu ořechů

90 g plnotučného mléka

2 střední žluté cibule

3 stroužky česneku

3 cm zázvoru

1 ČL koření Garam másala

1 ČL sladké mleté papriky

1/4 ČL sušeného mletého koriandru

1/2 ČL mletého římského kmínu

1/2 ČL soli (nebo dle potřeby)

špetka sušených chilli vloček

špetka mleté cejlonské skořice

špetka celého anýzu

1 střední sušený bobkový list

400 g (1 plechovka) drcených rajčat (taková, která dozrávají na slunci)

1 malá žlutá cibule

1 malá žlutá paprika

Placky:

250 g hladké pšeničné mouky

120 g vody

2 ČL rostlinného oleje

1/2 ČL soli

100 g tvrdého sýru (my použili uzený oštiepok)

hrst čerstvé petrželky / koriandru

chí / máslo na promazání placek

K podávání:

120 g basmati rýže

Postup:

1. Naložení masa. Do střední mísy vložíme 5% řecký jogurt (130 g), prolisujeme česnek (4 stroužky) zbavený středu a přidáme najemno nastrouhaný oloupaný čerstvý zázvor (3 cm). Přidáme koření Garam másala (2 vrchovaté ČL), mletou sladkou papriku (1 ČL), mletou kurkumu (1/2 ČL), mletý římský kmín (1/4 ČL), sůl (1 ČL) a špetku chilli vloček. Jako poslední nalijeme do mísy rostlinný olej (2 ČL) a vše lžící promícháme do homogenní směsi.

2. Kuřecí farmářská prsa (600 g) zbavíme kůže, odblaníme a nakrájíme na větší kostky o vel. 3–4 cm.

3. Kostky přidáme do mísy s jogurtovou směsí a pořádně je lžící obalíme. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a dáme takto naložené maso odpočívat do lednice alespoň na jednu hodinu. Nejlépe přes noc.

4. Příprava surovin na omáčku. Nesolené kešu (40 g) vložíme do misky a zalijeme je plnotučným mlékem (90 g). Necháme na pracovní lince odpočívat.

5. Žlutou cibuli (2 střední) oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, česnek (3 stroužky) oloupeme, vyndáme z nich středy a prolisujeme. Čerstvý zázvor (3 cm) oloupeme pomocí čajové lžičky / škrabky a najemno nastrouháme.

6. V malé misce smícháme veškeré koření na omáčku – koření Garam másala (1 ČL), mletou sladkou papriku (1 ČL), mletý sušený koriandr (1/4 ČL), mletý římský kmín (1/2 ČL), sůl (1/2 ČL), špetku chilli vloček, špetku mleté cejlonské skořice, špetku celého anýzu a sušený bobkový list (1 střední).

7. Příprava těsta na placky. Do střední mísy prosejeme hladkou mouku (250 g), přilijeme k ní vodu (120 g), rostlinný olej (2 ČL) a přisypeme sůl (1/2 ČL). Vařečkou hněteme, dokud není těsto krásně hladké a kompaktní. Těsto rozdělíme na dvě stejně velké části, ze kterých vytvoříme kuličky. Obě kuličky přemístíme do potravinářské fólie a dáme je odpočinout do lednice alespoň na 30 min.

8. Osmažení masa. Maso vyjmeme z lednice a necháme jej chvilku odpočinout v pokojové teplotě. Vezmeme si dostatečně velkou a hlubokou pánev se silným dnem (nejlépe litinovou), ke které máme pokličku, a nalijeme do ní rostlinný olej (3 PL). Pánev dostatečně rozehřejeme na vyšší výkon (7 z 9). Do pánve poté vložíme jednotlivé kousky masa a opékáme je ze všech stran. Při obracení do masa nepícháme (vytekla by šťáva), ale nejlépe jednotlivé kousky otáčíme pomocí kuchařské pinzety. Po opečení maso vložíme zpět do původní mísy, ve které se marinovalo. Později jej totiž přesuneme včetně jogurtu, který zůstal na stěnách, do omáčky.

9. Příprava omáčky. Na indukci zvolíme střední stupeň (5 z 9) a do pánve, ve které se opékalo maso, vhodíme na proužky nakrájenou cibuli. Vařečkou s rovnou hranou při míchání cibule seškrábáváme i nápek, který se vytvořil při opékání masa. Pokud je třeba, přidáme ještě trošku oleje. Pokud by se nápek moc přichytával, přilijeme do pánve trošičku studené vody a za stálého míchání a seškrábávání se nápek krásně pustí. Po vypaření vody se začne cibule zase opékat. Cibuli opékáme do polozlatova.

10. Následně do pánve vhodíme připravený česnek, zázvor a veškeré koření. Vařečkou zamícháme. Koření a česnek necháme minutku opékat, aby se vše rozvonělo. Po této době přidáme celou plechovku kvalitních drcených rajčat. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme společně dusit 15 minut.

11. Příprava placek. Do hlubokého talíře nastrouháme najemno sýr (100 g) a rozpustíme si máslo na promazávání placek (cca 1 PL – dle potřeby).

12. Vyjmeme jednu kouli těsta z lednice a rozválíme ji na pracovní ploše pomocí válečku na velkou a velmi tenkou placku nejlépe čtvercového tvaru. Nepodsypáváme moukou. Placku celou pomažeme rozpuštěným máslem pokojové teploty a zasypeme polovinou nastrouhaného sýru.

13. Následně placku zamotáme jako štrúdl, je dobré si vzít na pomoc stěrku a těsto si pomocí ní odlepovat od pracovní desky, ale jde to i prsty. :) Zamotané těsto pak přeříznutím / seknutím stěrky rozdělíme na 5 stejně velkých kousků. Ty necháme na pracovní ploše pod utěrkou, dokud je nebudeme opékat. Stejně pak budeme postupovat i s druhou polovinou těsta.

14. Dušení omáčky. Žlutou cibuli (1 malou) a žlutou papriku (1 malou) očistíme, papriku zbavíme jádřince, obojí nakrájíme na menší kostky a vhodíme do pánve společně s masem (pečlivě z mísy vyškrábeme veškerý jogurt a šťávu). Naložené kešu společně s mlékem rozmixujeme v blenderu, případně ponorným mixérem, co nejvíce dohladka a nalijeme směs do pánve. Tato směs nám dodá krásnou krémovitost. Necháme společně dusit dalších 15 minut (nebo dokud nebude maso hotové).

15. Vaření rýže. V této fázi uvaříme rýži dle návodu.

16. Opékání placek. Pánev s nepřilnavým povrchem rozehřejeme nasucho na střední vyšší výkon (6 z 9). Mezitím si vezmeme jeden z pěti kousků těsta. Váleček postavíme řeznou stranou na pracovní plochu a rukou dílek rozplácneme. Pomocí válečku jej vyválíme na velmi tenkou placku. Nevadí, když sem a tam sýr prokoukne, na pánvi se pak krásně opeče a placka bude o to křupavější. Placku přemístíme na pánev a nasucho ji opékáme z obou stran dozlatova. Opečenou placku přemístíme na talíř a zakryjeme ji potravinářskou fólií. Děláme to proto, aby pak byly placky krásně vláčné. Při další opečené placce pak fólii odděláme, placky na sebe položíme a povrch znovu přikryjeme fólií.

17. Dokončení omáčky. Omáčku ochutnáme, dosolíme a můžeme zakápnout pár kapkami citronu pro svěžest.

18. Servis. Do talíře navrstvíme rýži, na kterou přidáme omáčku s masem. Přidáme pár placek a bohatě zasypeme najemno nakrájenými bylinkami – koriandrem / petrželkou.

Nejnovější videa z pořadu Víkendová Snídaně

Obsazení - 2022

Nejnovější články k pořadu Víkendová Snídaně

Podobné pořady