
Recept od Besky z 12. 11. 2022: Konfitovaná kachna, lokše a zelí
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 12. 11. 2022 bude Besky ve Víkendové Snídani připravovat konfitovanou kachnu, lokše a zelí. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Suroviny kachna
1 pomeranč
4 kachní stehna
3 šalotky
2 česneky
1 snítka tymiánu
2 kus badyánu
700 g...
Celé díly Víkendové Snídaně sledujte také na Voyo. Dne 12. 11. 2022 bude Besky ve Víkendové Snídani připravovat konfitovanou kachnu, lokše a zelí. Jaké budete potřebovat suroviny a jaký je postup?
Suroviny kachna
1 pomeranč
4 kachní stehna
3 šalotky
2 česneky
1 snítka tymiánu
2 kus badyánu
700 g vepřového sádla sůl a čerstvě mletý pepř
Postup kachna
Pomeranč omyjte, nakrájejte na plátky a rozložte je na dno pekáčku. Kachní stehna osolte, opepřete a vložte do pekáčku na pomerančové plátky. Šalotku a česnek oloupejte, šalotku pokrájejte na třetiny, česnek ponechte vcelku a přidejte do pekáčku společně s tymiánem a badyánem. Vše zalijte rozpuštěným sádlem tak, aby maso bylo zcela ponořené v tuku.
Pekáč s kachnou vložte do trouby předehřáté na 130 °C a pozvolna pečte za nízké teploty 3,5 hodiny. Pekáč nepřikrývejte. Po upečení vyjměte stehna z tukového konfitu.
Suroviny zelí
700 g červeného zelí
3-4 polévkové lžíce cukru
2 polévkových lžic vinného octa
3 polévkové lžíce oleje
2 kusy červené cibule
1 kus badyány
1 kus skořice celé
1,5 dcl bílého vína
Sůl, pepř
Postup zelí
Zelí nakrájejte najemno na mandolíně. Cibuli nakrájejte na tenké měsíčky. V hrnci si rozehřejte olej, na kterém restujete cibuli, poté přidejte cukr a vše zlehka zamíchejte. Následně přidejte zelí a osolené restujte, aby zelí pouštělo šťávu. Přidejte 2 polévkové lžíce octa, nechte odpařit, pak zalejte vínem, a opět vždy nechte odpařit. Vhoďte do hrnce badyán a skořici. Po celé dávce vína nechejte hrnec zavřený. Poté už zelí zalévejte pouze vodou, vařte do měkka a do mazlavé konzistence (cca 40min).
Dochuťte dle preferencí cukrem, solí, pepřem.
Suroviny lokše
6 ks lokší 25cm
400 g brambor typ C
130 g hladké mouky
50 g másla
Postup lokše
Brambory uvařte do měkka, oloupejte a nechejte vystydnout v lednici (ideálně do druhého dne). Poté je nastrouhejte, přidejte mouku a vypracujte konzistentní těsto. Naporcujte těsto na 6 častí, vytvořte z nich kuličky, které na tenko vyválejte. Opékejte na pánvi cca 4 min. Po upečení je okamžitě potřete roztopeným máslem a servírujte