
Patříte mezi milovníky polévek? Roman si pro vás připravil speciální recept!
V pátek 27. května ve Snídani s Novou Roman Staša bude připravovat rajčatovou polévku s pečenou šalotkou a bazalkovým olejem. Které ingredience budete potřebovat? A jaký je postup? Uvedené množství surovin vystačí pro čtyři osoby.
Suroviny:
velká rajčata 8 ks (nakrájená nahrubo)
šalotky 8 ks (4 ks...
V pátek 27. května ve Snídani s Novou Roman Staša bude připravovat rajčatovou polévku s pečenou šalotkou a bazalkovým olejem. Které ingredience budete potřebovat? A jaký je postup? Uvedené množství surovin vystačí pro čtyři osoby.
Suroviny:
velká rajčata 8 ks (nakrájená nahrubo)
šalotky 8 ks (4 ks nakrájené napůl, 4 ks nahrubo)
česnek 2 stroužky (nakrájené nahrubo)
vinný ocet 5 lžic
bazalka 3 hrsti
cukr třtinový 2 lžíce
balzamiko 2 lžíce
olivový olej 500 ml
zeleninový nebo kuřecí vývar 1 l
sůl
pepř
Postup:
Ve velkém hrnci na jedné lžíce olivového oleje zarestujeme šalotky nakrájené nahrubo, česnek a rajčata dozlatova. Poté přidáme 1 lžíci cukru, 1 lžíci vinného octu, necháme odpařit ocet, vše zalijeme vývarem a necháme dusit.
V malé pečicí míse smícháme šalotky nakrájené napůl, vinný ocet, cukr, balzamiko, sůl, pepř a dáme do trouby na 180 °C na 25 minut.
Bazalku dáme do mixéru společně s olivovým olejem, rozmixujeme dohladka a přes plátno přecedíme.
Z velkého hrnce sundáme pokličku, zredukujeme na polovinu a mixujeme v mixéru dohladka.
Šalotku vytáhneme z trouby a nakrájíme najemno.
Polévku servírujeme zasypanou pečenou šalotkou a pokapanou bazalkovým olejem.