
Rady ptáka Loskutáka - Mandlový věnec z kynutého těsta
Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky
60 g másla
70 g krupicového cukru
250 ml plnotučného mléka
22 g čerstvého droždí
1 vejce (+1 vejce na potření)
špetka soli
Na náplň:
180 ml plnotučného mléka
80 g moučkového cukru
2 lžíce tuzemáku
300 g mletých mandlí
10 piškotů
Na polevu:
3 lžíce (60 g) moučkového cukru
35 ...
Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky
60 g másla
70 g krupicového cukru
250 ml plnotučného mléka
22 g čerstvého droždí
1 vejce (+1 vejce na potření)
špetka soli
Na náplň:
180 ml plnotučného mléka
80 g moučkového cukru
2 lžíce tuzemáku
300 g mletých mandlí
10 piškotů
Na polevu:
3 lžíce (60 g) moučkového cukru
35 g teplé vody
Postup:
Z droždí, 20 g cukru, 100 g mouky a vlažného mléka si připravíme kvásek, který necháme přikrytý utěrkou na teplém místě vzejít. Mouku, změklé máslo, 50 g cukru, nastartovaný kvásek, 1 vejce a špetku soli zpracujeme v robotu do jednolitého těsta. Po zpracování přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout do zdvojnásobení. Mléko s cukrem, tuzemákem, mletými mandlemi a piškoty přivedeme do varu, krátce povaříme a necháme vychladnout. Náplň si můžeme připravit i den předem. Na vále posypaným hladkou moukou vyválíme nakynuté těsto do tvaru obdélníku o šířce asi 5 mm. Rovnoměrně pomažeme mandlovou náplní a zarolujeme do rolády. Tu skoro celou podélně rozřízneme a zamotáme do tvaru věnce. Spoj upevníme špejlí, aby se nerozpadl. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout asi 15–20 minut. Nakynutý věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30–35 minut. Polevu připravíme smícháním teplé vody a moučkového cukru. Ještě teplý věnec s ní pocákáme dle fantazie.