
10. díl
Veganství pro Mirka není jenom trend, ale líbí se mu, že je šetrné k životnímu prostředí. Snaží se proto co nejvíce lidem i sobě vštěpovat, aby jedli maso co nejméně. Chce dokázat, že i veganské jídlo může být naprosto delikátní. A nemusí to být drahá záležitost, jak se často prezentuje. Na...
Veganství pro Mirka není jenom trend, ale líbí se mu, že je šetrné k životnímu prostředí. Snaží se proto co nejvíce lidem i sobě vštěpovat, aby jedli maso co nejméně. Chce dokázat, že i veganské jídlo může být naprosto delikátní. A nemusí to být drahá záležitost, jak se často prezentuje. Na polévku podle Mirka vám stačí i slupky od mrkve, které by jinak zamířily do koše!
Jak na mrkvový krém s kokosovým mlékem podle Mirka?
Nejprve si dáme vařit vývar z poloviny mrkvových slupek, popřípadě dalších zbytků zeleniny. Potom si na kokosovém oleji zarestujeme šalotku, necháme zesklovatět a přidáme mrkvové slupky. Jakmile jsou slupky opečené do zlatova, přidáme zázvor a chilli podle chuti a necháme chvilku provonět. Potom přidáme lžíci cukru, necháme zkaramelizovat, a pak přidáme rýžový ocet, který svaříme na polovinu. Zalijeme připraveným vývarem. Jakmile je mrkev měkká, přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme ve stolním mixéru do hladka. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a polévka je hotová. Z části slupek od mrkve si připravíme tenké nudličky, které osmažíme na kokosovém oleji, osolíme a opepříme. Osmažené nudličky vložíme do talíře, ozdobíme čerstvým koriandrem, sezamem a zalijeme hotovou polévkou.
Suroviny:
400 g slupky z mladé mrkve
2 ks šalotky
2 cm zázvoru
Chilli
Vývar z mrkvových slupek
Kokosové mléko
Kokosový olej
Rýžový ocet
Cukr
Sůl
Pepř
Černý/bílý sezam
Čerstvý koriandr
Citrónová štáva