Lín na bylinkách

Aktualizováno 21.09.2013


Jirka Babica předvede, jak upéct lína, a také, jak jej správně opracovat.

Potřebujeme:

2 líni
3 lžíce másla
pórek
12 cherry rajčátek
tymián, šalvěj, rozmarýn, provensálské koření
5 ks brambor
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl, mouka
olivový olej
petrželka
šálek vody na podlití

Postup:

Rybu zbavíme ploutví, nařízneme na páteři a pod hlavou. Řez u páteře naplníme bylinkami, bylinky dáme i dovnitř ryby. Osolíme, okmínujeme a dáme na pekáč tak, aby ryba stála. Kolem naskládáme nakrájené brambory na kolečka, pórek a rajčata. Posypeme tymiánem a provensálským kořením. Přidáme máslo, podlijeme vodou a dáme péct na 40 minut do trouby na 180 stupňů.

Směs na potírání:

Na pánvi rozpustíme máslo, trochu olivového oleje, přidáme mouku, necháme zpěnit a nakonec přidáme i petrželku. Touto směsí během pečení potíráme líny.