Filety z norského lososa zapečené v červené peřince

Aktualizováno 01.04.2014


Paní Markéta z Hořovic u Berouna představí Jirkovi i vám svůj oblíbený recept. Na závěr nesmí chybět sklenka lahodného bílého vína.

Potřebujeme:

2 filety z norského lososa
nastrouhaný ementál
2 dcl mléka
1 vejce, olej
1 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce rajčatové pasty
1 rajče, brambory
2 stroužky česneku
špetka bazalky
sůl, pepř
1 lžíce strouhanky

Postup:

Filety z lososa osolíme a zprudka opečeme na pánvičce z obou stran, poté odstavíme.

Omáčka:

Do kastrůlku si připravíme 2 dcl studeného mléka, jeden žloutek, zasypeme polévkovou lžící polohrubé mouky, důkladně prošleháme a na mírném plameni za stálého míchání necháme zhoustnout.
Omáčku po zhruba deseti minutách varu dochutíme dvěma lžícemi rajčatové pasty, najemno nakrájeným rajčátkem, prolisovaným česnekem a špetkou bazalky. Osolíme, opepříme a celé zasypeme polévkovou lžící domácí strouhanky. Připravené filety v pánvičce zbavíme oleje a přelijeme hotovou omáčkou. Nakonec posypeme lehce nastrouhaným ementálem. Celé zapečeme po dobu deseti minut v horkovzdušné troubě při 170 stupních.

Řecký okurkový salát:

Oloupanou salátovou okurku nastrouháme nahrubo, přidáme zakysanou smetanu a asi 4 polévkové lžíce měkkého tvarohu. Osolíme, opepříme, ochutíme stroužkem prolisovaného česneku a přidáme lžíci olivového oleje. Celé promícháme. Filety podáváme s opečenými brambory ve slupce a salátem.