Čočka v aspiku

Aktualizováno 17.04.2014


Bábovka je v české kuchyni oblíbenou stálicí. Zkoušeli jste ale někdy udělat bábovku z čočky?

Potřebujeme:


250 g čočky
Cibule
Mrkev
20 dkg uzeného masa na kostky
3–4 kyselé okurky
3 stroužky česneku
Vajíčka
Polévkové koření
Majoránku
2 balíčky želatiny v plátku


Postup:


Do třičtvrtě litru studené vody nasypeme čočku a dáme vařit. Přidáme najemno nakrájenou cibulku, na kostky nakrájenou mrkev, uzené maso, na struhadle nastrouhané okurky. Ochutíme polévkovým kořením a majoránkou a necháme třicet minut vařit. Ke konci vaření do hrnce přilijte lák z okurek na dochucení a česnek.


Připravíme si želatinu. Plátky želatiny namočíme do velmi studené vody asi na deset minut. Potom z ní vykroutíme přebytečnou vodu a dáme do misky a zalijeme trochou horké vody a rychle rozmícháme na kaši. Do připravené želatiny pomalu přidáme uvařenou čočku, promícháme a vrstvíme do připravené bábovkové formy. Uprostřed poklademe půlky natvrdo uvařených vajíček a dovrstvíme až nahoru. Nakonec necháme minimálně dvě hodiny tuhnout v lednici.

Nova.cz, Ivana Chřibková