Žampiónová polévka a smaženice

Aktualizováno 22.09.2013


Recepty paní Katky z Brna stojí za zkoušku. Jiří Babica si výborně pochutnal.

Žampiónová polévka


3 lžíce másla
6 středních žampionů
1/2 litru vody
hladkou mouku
citronovou šťávu
tavený smetanový sýr
zelená petrželka


V hrnci rozehřejeme máslo. Žampiony nakrájíme na kousky, opečeme na másle a zalijeme půl litrem vody. Ve smetaně na vaření rozmícháme hladkou mouku a nalijeme do hrnce. Osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme krátce povařit. Nakonec přidáme citronovou šťávu a tavený sýr, zamícháme a krátce povaříme. Na talíři posypeme nakrájenou petrželkou.


Smaženice


olej
cibule
houby (podle chuti a možností)
sůl
pepř
drcený kmín
kari
6 vajec
anglická slanina
niva


Na pánvi rozehřejeme olej a necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme na kousky nakrájené houby, které orestujeme. Vajíčka rozkvedláme a přidáme na pánev. Promícháme a necháme krátce zapéct. Potom si na pánvi orestujeme anglickou slaninu. Na slaninu rozklepneme dvě vajíčka a necháme opéct. Podáváme s houbovou smaženicí, kterou posypeme nastrouhanou nivou.

Nova.cz, Ivana Chřibková