
S těmito recepty zaváleli finalisti v show MasterChef! Inspirujte se a zkuste je také!
Aktualizováno 11.10.2015

Petr Jonáš si žije svůj sen! Nejen že si díky MasterChefovi vydal kuchařku, ale vyhrané peníze použil na otevření své restaurace. Tyto recepty mu pomohly vyhrát!
Inspirujte se carpaciem nebo pošírovaným hovězím vítěze Petra Jonáše. Pokud i vy věříte svým kuchařským schopnostem, přihlaste se do kuchařské show MasterChef.
Petrovo finálové hovězí 3x jinak
Hovězí carpaccio

Ingredience:
Hovězí svíčková
Pepř
Mango
Cherry rajčata
125ml ořechového oleje
Ančovičky
Kapary (caper berries)
Parmazán
Chřest
Baby tuřín
Hovězí svíčkovou pořádně opepříme a srolujeme do fresh folie do úhledného válce a dáme zmrznout. Dále si připravíme mangovo-rajčatový olej. Uvaříme mango a spaříme cherry rajčata. Uděláme pure a smícháme s 125 ml ořechového oleje. Přes sítko necháme volně prokapat pro zachování klarity oleje (nepasirujeme). Nachystáme si rolády z ančoviček, kapary (nejlépe caper berries), hoblinky parmazánu, blanšírované výhonky chřestu a baby tuřínu. Poté carpaccio nakrájíme a všechny komponenty nainstalujeme na vrch. zakápneme připraveným olejem. Nesolíme. Carpaccio má fungovat jako rolka a ančovičky a parmazán jsou dost slané.
Pošírované hovězí

Ingredience:
Kořenová zelenina
Cibule
Česnek
Sůl, pepř
Nové koření
Červené víno
Bobkový list
Tymián
Šalvěj
Rozmarýn
Hovězí filet
Nachystáme si nálev. Kořenová zelenina, cibule, česnek, sůl, pepř, nové koření. Vše nastartujeme ve velkém hrnci. Až se začne tvořit hnědá vrstva deglazed červeným vínem. Množství podle potřeby. Necháme projít varem a přidáme bouquet garni (bobkový list, tymián, šalvěj a rozmarýn). Ve chvíli, kdy víno vaří, ponoříme připravené "slabs of beef filet" odstavíme s plotny a necháme 35 minut v nálevu. Poté vytáhneme a servírujeme.
Jako příloha:
Pórek
Portské víno
Šalotky
Brambory
Baby karotky
Baby cuketa
Pastinák
Máslo
Bílý pepř
Muškátový ořech
Konfitovaný pórek, v portském víně, pošírované šalotky, bramborové fondant, blanšírované baby karotky a baby cuketa. Doplněno pastinákovým pure dochucené máslem, bílým pepřem a muškátovým ořechem.
Thajský salát

Ingredience:
Nudle
Mrkev
Pór
Kešu ořechy
Piniové ořechy
Rybí omáčka
Sojovka
Sezamový olej
Chilli
Limetka
Hovězí maso
Sůl, pepř
Stir fried nudles s mrkví, pórkem, kešu a piniovým ořechy. Dochucené rybí omáčkou, sojovkou, sezamovým olejem, chilli a limetkou. Hovězí jen "seared" na pánvi. Medium RAW hodně pepře a trochu soli.
ČTĚTE TAKÉ:
MasterChef Petr Jonáš DNES: Žije si svůj sen! Byli jsme u něj, podívejte se
MasterChef je zpět! Televize Nova připravuje novou řadu celosvětově úspěšné show
Nechte se inspirovat i finálovým výkonem Michaely Karlíkově, která skončila na druhém místě. Vyzkoušejte její recepty na tuňáka.
Tuňák na 3 způsoby:
Carpaccio z tuňáka se zálivkou z maracuji, mikrosalátkem

Ingredience:
Steak z tuňáka
Dresink z marakujovédužniny
olivový olej
chilli
Sůl, pepř
Mikrobylinky
kapari
ančovičky
zelená chřest
Tapioca
Steak tuňáka dáme zamrazit, aby se nám snáze krájel na tenoučké plátky, které potíráme dresinkem z marakujové dužiny, olivového oleje, nasekaného chilli, soli a pepře. Na vrch ukládáme mikrobylinky, kapari, ančovičky, kousky grilovaného zeleného chřestu a tapiocu.
Pošírovaný tuňák s pyré z čočky a Grepfruity a salátkem z výhonků z řepy

Ingredience:
steaky tuňáka
citrusová kůra
fenykl
kořenová zelenina
citronová kůra
rozmarýn
rybí vývar
červená čočka
smetana
máslo
grapefruitová kůra, grapefruitová šťáva
sůl, pepř
řepnou výhonky
avokádový olej
sůl, pepř
Steaky tuňáka pošírujeme asi 30-60 vteřin ve vývaru z aromatických ingrediencí (citrusové kůry, fenykl, kořen zelenina, citronová kůra, rozmarýn, rybí vývar,...). Podáváme s pyré, které jsme vytvořili rozmixováním uvařené červené čočky, smetany, másla, grepové kůry, grepové šťávy, soli, pepře. Podáváme se salátkem z řepných výhonků (výhonky, avokádový olej, sůl, pepř, grapefruitová šťáva).
Wasabi klíčkové risotto s grilovaným tuňákem a limetkovým dresinkem

Ingredience:
šalotka
olivový olej
klíčky
mascarpone
avokádo
wasabi
černý sezam
steaky tuňáka
limetková kůra
Sůl, pepř
Na šalotce usmažené na olivovém oleji narychlo orestujeme nasekané klíčky (max. 2 minuty, aby velmi nezměkly), přidáme mascarpone, přepasírované avokádo a trošku wasabi a černým sezamem. Navrch servírujeme steaky tuňáka, kterého jsme marinovali s limetkovou kůrou, solí a pepřem v olivovém oleji.