Ordinace, Ulice a Televizní noviny na ostří nože! Kdo vaří lépe?

Aktualizováno 20.07.2015


Dvoučlenné týmy z hlavní zpravodajské relace a nejoblíbenějších seriálů TV Nova se navzájem vyzvaly na kuchařský souboj. Disciplína? Tarte tatin!

Moderátorky Emma Smetana, Jana Marečková a herci ze seriálů UliceOrdinace v růžové zahradě 2 – Míša Doubravová, Vašek Matějovský, Irena Máchová a Eva Hráská se utkali v kulinářském umění. Pod vedením šéfkuchaře Daniela Válka upekly tři týmy obrácený jablečný koláč Tarte tatin.

Jana Marečková přiznala, že sladké pokrmy má hodně ráda a každý den si dá alespoň kousek čokolády. „Potom se to sladké snažím kompenzovat alespoň pohybem,“ omlouvá svou neřest Jana.



„Vaření se moc nevěnuji, ale když není zbytí, dokážu se o sebe postarat. Většinou vařím podle toho, co mi chutná a co mám po ruce. Recepty se moc neřídím,“ říká Vašek Matějovský alias seriálový Miki, který si v poslední době oblíbil indickou kuchyni. Stejný postup zachovává i velká experimentátorka Míša Doubravová. „Mám jednu vtipnou historku s bezlepkovými vanilkovými rohlíčky. Poté, co jsem tři hodiny tvarovala rohlíčky, protože nedržely tvar, dala jsem je na plech a upekla, tak jsem z trouby vyndala jednu velkou vanilkovou placku. Svůj výtvor jsem pojmenovala rustikální vanilkové placičky a naštěstí se všechny snědly,“ směje se.

Obrácený jablečný koláč se po estetické stránce nejvíce povedl týmu Ulice a podle chuti vyhrál tým ze zpravodajství. Zajímá vás recept, podle kterého hvězdy vařily? Tady je:

Tarte Tatin (obrácený koláč):
500g jablek
5 polévkových lžic cukru
1 badian
100 g listového těsta

Příprava: Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si omáčku – necháme zkaramelizovat cukr, rozpustíme do tmavého karamelu, podlijeme vodou a přidáme badian. Do omáčky přidáme nakrájená jablka, dusíme zhruba 10 minut a poté necháme lehce vychladit. Do žáruvzdorné misky vkládáme úhledně vedle sebe plátky jablek, zbytek jablek naskládáme dovnitř misky, abychom zaplnili misku po okraj. Z listového těsta vytvoříme „pokličku“ a okraje těsta zahneme dovnitř misky pod jablka. Listové těsto propíchneme na několika místech vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 15 až 20 minut.

 

 


Novinky z NOVY