Grilování s Vodouchem – Trhané zauzené vepřové v housce

Aktualizováno 11.06.2016


RECEPT Z 3. DÍLU – Tento vynikající recept, spadající do jednoho z pilířů světového grilování, se označuje za tzv. „finger food“. Tedy pokrm při jehož konzumaci nepotřebujete žádný příbor. Vychutnejte si ho společně s Vodouchem a hercem Petrem Rychlým, který mu u jeho přípravy bravurně asistoval.

Potřebujeme:
1 ks vepřové plece s lopatkou
1 ks pekingského zelí
2 ks cibule

Koření:
3 lžíce hrubé soli
2 lžíce hnědého cukru
3 lžíce sladké papriky
1 lžičku kajenského pepře
1 lžičku římského kmínu
1 lžíci koriandrových semínek
1 lžíci hořčičných semínek
2 lžíce sušené cibule
2 lžíce sušeného česneku
1 lžíci uzené papričky

Potírání:
1 hrnek jablečného octa
2 hrnky jablečného moštu
2 lžíce medu
2 lžíce tmavého cukru
1 lžíci kajenského pepře
2 chilli papriky
2 cibulky
2 lžíce hrubé soli
100 ml rumu

Omáčka:
2 hrnky jablečného octa
3 lžíce kečupu
2 lžíce hnědého cukru
1 lžičku chilli omáčky
1 lžičku mletého pepře
1 lžíci soli
1 lžičku kajenského pepře

Dále:
gumové rukavice


Na kořenící směs opražíme zrníčka koření a spolu s ostatními přísadami rozmixujeme. Ingredience na potírací omáčku smícháme. Maso důkladně posypeme kořenící směsí, kterou prsty vmasírujeme dovnitř. Necháme odležet 24 hodin. Maso můžeme grilovat okamžitě, chuť však bude méně intenzivní.

Gril připravíme na nepřímé grilování a do aromatizéru dáme dřevěné štěpky. Maso dáme grilovat na mírném ohni asi 5–6 hodin a každou hodinu maso potřeme a otočíme. Hotové maso (vnitřní teplota 88°C) vyndáme a zabalíme na 20 minut do alobalu. Spálenou vrchní vrstvu odtrhneme a zbytek masa natrháme. Hodí se na to gumové rukavice!

Maso smícháme s octovou omáčkou a dáváme na housce se zelím a cibulí promíchaným s octovou omáčkou.


Vodouchovi s tímto receptem pomáhal herec Petr Rychlý, které znáte z divácky oblíbeného seriálu Ordinace v růžové zahradě 2.


OSTATNÍ RECEPTY ze třetího dílu:


Hovězí žebra v pivu, karamelizované cibulky a medový pastinák
T-bone steak v marinádě z červeného vína s houbovou omáčkou
Makovec s čokoládou a rebarborou
 

Na celý 3. DÍL s názvem Chlapi sobě se podívejte ZDE:

přehrát celou epizodu


Nenechte si ujít ani DALŠÍ DÍLY pořadu GRILOVÁNÍ S VODOUCHEM
2. DÍL – Narozeniny
1. DÍL – Za málo peněz hodně muziky
 


Novinky z NOVY