
Grilování s Vodouchem – Grilovaná žebra s BBQ cola marinádou
Aktualizováno 13.06.2016
RECEPT Z 1. DÍLU – Žebírka připravená na grilu vaše chuťové buňky nikdy nezklamou. Zkuste ty od Vodoucha s jeho specifickou omáčkou.
Potřebujeme:
2 kg vepřových žebírek plochých
½ l coly
2 cibule
5 stroužků česneku
1 chilli papričku
2 bobkové listy
1 lžíci celého černého pepře
Na omáčku:
2 bílé cibule
6 stroužků česneku
100 ml kečupu
2 lžíce hořčice
1/2 šálku hnědého cukru
1 lžíci Worcestershire omáčky
150 ml coly (ne dietní)
1 lžíci cayenského pepře nebo mletého chilli
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Ve velkém hrnci přivedeme k varu colu, nasekanou cibuli, chilli, česnek, bobkový list a pepř. Přidáme žebra a podle potřeby trochu vody, jen aby se zajistilo, že žebra jsou úplně ponořena. Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu na minimum, aby se žebra táhla. Vaříme je asi hodinu.
Mezitím si připravíme omáčku. V rendlíku svaříme máslo, cibule, chilli, česnek, kečup, hořčici, hnědý cukr, Worcestershire omáčku a colu. Vaříme asi 20 minut, dokud omáčku nezredukujme do medové hustoty. Dochutíme solí a pepřem a necháme mírně vychladnout. Tyčovým mixérem jí rozmixujeme.
Předehřejeme gril na vysokou teplotu, žebra vyjmeme z nálevu, osušíme a vydatně potřeme omáčkou. Grilujeme z každé strany asi 6 minut. Před podáváním je necháme odpočinout v alobalu a podáváme s omáčkami.
Podívejte se na další recepty z prvního dílu:
• Špekáčky na černém pivu
• Těstovinový salát s grilovanou zeleninou
• Toast se sýrovou sekanou a lilkový kaviár
Na celý první díl s názvem Za málo peněz hodně muziky se můžete podívat ZDE:
Na přípravě žebírek s marinádou se podílela herečka Kristýna Leichtová, z populárního seriálu Comeback.
